Žrtve, otroci in učiteljici, so umrle veliko prezgodaj in po veliki krivici

Črna kronika 26. Maj 202208:15 > 08:35 2 komentarja
Alexandria Aniyah Rubio
Arhiv družine/REUTERS

Torkov strelski pohod v teksaškem kraju Uvalde je zahteval 21 življenj in je najbolj smrtonosen strelski pohod, ki se je v zadnjem desetletju zgodil v ameriških šolah. Življenja 19 otrok in dveh učiteljic so ugasnila veliko prezgodaj, svojci nekaterih pa svojo bolečino in žalost delijo na družbenih omrežjih.

Strelski pohod v Teksasu je v torek zahteval 21 življenj. Pod streli 18-letnega napadalca sta umrli učiteljici in 19 otrok, starih med sedem in deset let. Medtem ko so bile oči svetovne javnosti uprte predvsem v napadalca in razpravo o preveč liberalni zakonodaji o nošnji orožja v ZDA, se je – znova – v veliki meri spregledalo tisto bistveno. Resda je bila izrečena množica sožalij, tragedijo so obžalovali tudi onkraj ZDA, a v poplavi informacij izgubljeno dejstvo ostaja, da so žrtve, otroci in učiteljici, umrle veliko prezgodaj, po veliki krivici. Še nekaj ur pred tragičnim dogodkom so se veselili priznanj šolskih uspehov, nato so njihova življenja ugasnila za vedno.

Nekatere družine so izgubile celo po dva otroka – v strelskem pohodu sta umrla sestrična in bratranec, Jailah Nicole Silguero in Jayce Carmelo Luevanos, pa sestrični Jackie Cazares in Annabell Rodriguez, piše BBC. Med tistimi, ki jih ni več, so še Xavier Javier Lopez, Uziyah Garcia, Alexandria Aniyah Rubio, Ellie Garcia, Tess Marie Mata, Maite Rodriguez, Alithia Ramirez in Makenna Lee Elrod. Pa Nevaeh Bravo, Rojelio Torres in Jose Flores, čigar stric je po navedbah BBC za Washington Post povedal, da je bil “zelo srečen fantek”, ki je rad hodil v šolo, ter Amerie Jo Garza, ki je pred dvema tednoma praznovala svoj 10. rojstni dan in je bila po navedbah babice ustreljena medtem, ko je skušala poklicati pomoč.

Poleg otrok je napadalec vzel življenje tudi dvema učiteljicama: 46-letni Irmi Garcia in 44-letni Evi Mireles. Na šoli, kjer sta izgubili življenje, sta delali dolga leta, zadnjih pet let skupaj. Garcia je bila mati štirih otrok, Mireles pa mati hčerke. Obe sta bili poročeni, piše BBC. Mož Mireles, policist, naj bi pred kratkim sodeloval v vajah v primeru aktivnega strelca v šoli.

Irma Garcia,
Arhiv družine Irme Garcia/REUTERS

Med tistimi, ki so nekaj ur pred strelskim pohodom prejeli priznanje za uspehe v šoli, je Alexandria Aniyah Rubio. Na priznanje je bila neizmerno ponosna, na družinski fotografiji žari, piše Reuters. “Povedali smo ji, da jo bomo prišli iskat po koncu pouka,” je na Facebooku zapisala dekličina mama Kimberly Mata-Rubio. Kot je dodala, si niso predstavljali, da se pravzaprav (za vedno) poslavljajo.

Na družbenih omrežjih so svojo stisko delili tudi drugi sorodniki žrtev. “Otrok moj, tega si nisi zaslužil,” je po Reutersovih navedbah zapisala Veronica Luevanos, mati Jailah Silguero. Sestra pokojne Tess Mata, Faith Mata, pa je razmišljala tako: “Rada bi te le držala in ti povedala, kako lepa si, peljala bi te ven in trenirali bi softball, rada bi šla na še zadnje družinske počitnice, rada bi slišala tvoj nalezljivi smeh in rada bi, da me slišiš, ko ti povem, kako zelo te imam rada.”

Po tragediji so bile vzpostavljene tudi strani GoFundMe, na katerih se zbira denar za skupnost in nekatere družine, da bodo lahko plačale stroške pogrebov. Med tistimi, ki je zbirala denar, je bila družina Xavierja Lopeza. “Kot družina vemo, da je zdaj s svojim dedkom Bennyjem v kraljestvu nebes,” so zapisali. Želeli so zbrati 17.000 ameriških dolarjev, a je njihova vrednost po Reutersovih navedbah presegla 100.000.

Strelski pohod v teksaškem kraju Uvalde je bil najbolj smrtonosen v zadnjem desetletju oziroma od leta 2012, ko je napadalec na šoli v Newtownu (Connecticut) ubil 26 ljudi, od tega 20 otrok.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje