Zuckerberg se je javno opravičil za ogrožanje varnosti otrok na platformah Mete

Svet 01. Feb 202407:48 1 komentar

Mark Zuckerberg se je v kongresu opravičil za vse nevarnosti, ki so jim izpostavljeni otroci na družbenih omrežjih Facebook in Instagram, potem ko so ga skupaj z vodilnimi pri drugih podobnih podjetjih ameriški senatorji več ur zasliševali.

V senatnem odboru za pravosodje so se zagovarjali vodilni pri družbenih omrežjih Meta, TikTok, X, Snapchat in Discord. Direktorji so se soočili z obtožbami obeh strank, da ne storijo dovolj za zaščito otrok na spletnih platformah, kjer so izpostavljeni nasilju, nadlegovanju in spolnim izprijencem. Nekateri mladi so zaradi tega tudi storili samomor.

Mark Zuckerberg, glavni izvršni direktor Mete, je moral med zaslišanjem vstati in se opravičiti družinam žrtev, ki so bile zbrane v dvorani. “Žal mi je za vse, kar ste preživeli,” je dejal. “Nihče ne bi smel doživeti tega, kar so doživele vaše družine,” je dodal.

“Gospod Zuckerberg, vi in podjetja pred nami (…) vem, da tega niste nameravali, ampak vaše roke so krvave. Vaš izdelek ubija ljudi,” je dejal republikanski senator Lindsey Graham.

Zuckerberg je dejal, da je bila varnost na spletu izziv od začetka interneta. “Ko kriminalci razvijajo taktike, moramo mi razvijati svojo obrambo,” je dejal in dodal, da raziskave kažejo, da družbeni mediji niso škodljivi za duševno zdravje mladih.

Demokratski senator Dick Durbin mu je odgovoril, da to ni povezano z realnostjo. “Ni ga starša v tej dvorani, ki ni videl, kako se mu otrok spreminja pred očmi zaradi čustvenih izkušenj na družbenih medijih,” je dejal.

Opravičilo Marka Zuckerbega
Foto: REUTERS/Nathan Howard

Direktor TikToka Šov Zi Čev je dejal, da so vprašanja, o katerih razpravljajo, nočna mora vsakega starša, česar se zaveda, saj ima tri majhne otroke. “Vložili bomo dve milijardi dolarjev v področje zaupanja in varnosti. Samo letos se s tem ukvarja 40.000 varnostnih profesionalcev,” je dejal.

Meta je sporočila, da je od leta 2016 vložila v okrepitev varnosti 20 milijard dolarjev in napovedala, da bo odslej na Facebooku in Instagramu blokirala neposredna sporočila neznancev mladim. Mlajši od 16 let lahko od zdaj komunicirajo le z osebami, s katerimi so že povezani. Za najstnike nameravajo tudi omejiti dostop do določenih vsebin, na primer razprav o samomoru in raznih motnjah.

Demokratski senator Richard Blumenthal je dejal, da Meta zavaja glede na razkrite dokumente podjetja, ki dokazujejo, da je bil Zuckerberg proti okrepitvi ekip, ki spremljajo nevarnosti na družbenih medijih za najstnike. Zaradi tega Meto sicer toži 40 zveznih držav.

Zuckerberg in drugi direktorji so zagotavljali, da so pripravljeni na sodelovanje s kongresom pri sprejemanju ustrezne zakonodaje za izboljšanje varnosti za otroke.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje