Zunanje ministrstvo slovenskim državljanom: Zapustite Rusijo in Belorusijo

Svet 28. Feb 202211:05 > 01. Mar 2022 14:38
Ministrstvo za zunanje zadeve, Mladika
Denis Sadiković/N1

Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve slovenskim državljanom, ki so v Rusiji in Belorusiji, svetuje, da zaradi omejitve letalskih povezav in povečanega varnostnega tveganja državi zapustijo.

Zaradi ruske vojaške agresije na Ukrajino so se razmere na vzhodu Evrope močno zaostrile. S slovenskega zunanjega ministrstva (MZZ) so danes sporočili, da zaradi ruske vojaške agresije odsvetujejo vsa potovanja v Rusijo. “Tistim, ki se tam nahajajo, pa svetujemo, da to državo zaradi omejitve letalskih povezav in povečanega varnostnega tveganja zapustijo, pri tem naj se odločijo za varne poti po lastni izbiri,” so dodali.

Enako priporočilo so na ministrstvu izdali tudi za Belorusijo: potovanje v državo odsvetujejo, slovenskim državljanom, ki so tam, pa svetujejo, da jo zapustijo. Po poročanju STA MZZ nima natančnih podatkov, koliko Slovencev je trenutno v Rusiji oziroma Belorusiji. Po ocenah naj bi jih bilo v Rusiji okoli sto, v Belorusiji pa približno 50, vendar na ministrstvu opozarjajo, da ljudem ni treba posredovati podatkov, kam potujejo, zato natančno število ni znano.

Za podoben ukrep so se že včeraj odločile tudi Francija in ZDA. Zaradi vse manj letalskih povezav sta državi svoje državljane, ki so v Rusiji, pozvali, naj se čim prej vrnejo.

Že prejšnji teden so s slovenskega zunanjega ministrstva sporočili, da potovanje v Ukrajino in na mejna območja s to državo odsvetujejo, saj je lahko nevarno. Prav tako so odsvetovali nenujna potovanja v Rusijo, Belorusijo in Moldavijo.

Slovenski zračni prostor zaprt za ruska letala

Evropska unija je proti Rusiji zaradi vojaškega napada na Ukrajino uvedla stroge sankcije, vključno z zaporo zračnega prostora za ruska letala. Dan prej je za ruska letala svoj zračni prostor zaprla tudi Slovenija, Rusija pa je na to odgovorila z zaprtjem zračnega prostora za letala iz Slovenije. 

Razmere v Ukrajini so v zadnjih dneh močno zaostrene. Na spletni strani ministrstva piše tudi, da slovensko veleposlaništvo v Kijevu ne more nuditi konzularne pomoči slovenskim državljanom, ki bi se znašli v težavah v teh regijah.