Zunanjepolitični cilj BiH ostaja približevanje Natu, ki BiH zagotavlja podporo

Svet 01. Feb 202416:15 > 21:12 0 komentarjev
Nato
Pascal Rossignol/REUTERS

Približevanje članstvu v Natu ostaja ključni zunanjepolitični cilj Bosne in Hercegovine, zavezništvo pa je pripravljeno pomagati zavarovati ozemeljsko celovitost in neodvisnost BiH, je danes sporočil član predsedstva BiH Denis Bećirović po srečanju državnega vrha z delegacijo Nata.

Denis Bećirović je po poročanju hrvaške tiskovne agencija Hina poudaril, da ga je zelo opogumilo to, kar je slišal na sestanku z delegacijo Nata. To sestavljajo namestnik generalnega sekretarja Nata Mircea Geoana in člani Severnoatlantskega sveta (NAC). “Sporočili so, da trdno stojijo za BiH, njeno neodvisnostjo, samostojnostjo in ozemeljsko celovitostjo. Vsi so tudi jasno sporočili, da obsojajo kakršnekoli pozive k odcepitvi,” je izjavil Bećirović.

Poleg Bećirovića, ki prihaja iz vrst Bošnjakov, se je sestanka udeležil tudi hrvaški član predsedstva BiH Željko Komšić. Srbske članice predsedstva BiH Željke Cvijanović na sestanek ni bilo, poroča Hina.

Republika Srbska s predsednikom te entitete BiH Miloradom Dodikom na čelu nasprotuje članstvu v Natu, obenem pa ohranja tesne vezi z Rusijo. Dodik grozi tudi z odcepitvijo Republike Srbske.

Polnopravno članstvo BiH v Natu je cilj, ki je začrtan tudi v veljavnem zakonu o obrambi, a politični voditelji bosanskih Srbov že leta blokirajo izvajanje reform obrambnega sektorja.

Bećirović je danes napovedal, da bodo vztrajali pri članstvu v Natu kljub blokadam. Pojasnil je, da je člane NAC pozval, naj pospešijo vstop BiH v Nato. Poudaril je tudi, da BiH ni nevtralna, temveč jasno opredeljena, organi oblasti pa so sprejeli vse potrebne dokumente za pridružitev zavezništvu. Opozoril je tudi, da proruski politiki v BiH ogrožajo mir v regiji, kot primer za to pa je navedel Dodika.

Christian Schmidt
Foto: Dado Ruvic/REUTERS

Delegacija Nata se je danes sestala še s svetom ministrov in predstavniki parlamenta BiH. V petek se bodo med drugim srečali z visokim predstavnikom mednarodne skupnosti v BiH Christianom Schmidtom.

Geoana je po pogovorih danes dejal, da je državam članicam Nata in Evropske unije bolje, ker so uspešnejše in varnejše, državljanom pa omogočajo boljše življenje. Poudaril pa je, da je odločitev BiH kako hitro in kam želi iti, poroča mreža Radio Slobodna Evropa.

Zunanji minister BiH Elmedin Konaković pa je na novinarski konferenci obisk delegacije zveze Nato izpostavil kot izraz velike predanosti zavezništva BiH, pa tudi celotnemu Zahodnemu Balkanu.

Ameriško veleposlaništvo v Sarajevu je medtem na omrežju X zapisalo, da je obisk izraz zavezanosti Nata podpori evoatlantske poti BiH in reformam, ki jih mora sprejeti na tej poti. Poudarja tudi pomembna prizadevanja zaveznikov pri krepitvi oboroženih sil BiH, vključno s kriznim upravljanjem, kibernetsko varnostjo in zmogljivostmi za boj proti terorizmu. S tem partnerstvom bo BiH postala bolj varna, kar bo koristilo vsem njenim državljanom, so dodali. Poudarili so še, da je Nato tako kot ZDA zavezan ozemeljski celovitosti BiH in da ne bo dovolil, da bi bil ogrožen težko pridobljen mir.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!