Logar na obisku v Albaniji za evropsko prihodnost države

Svet 23. Maj 202109:56 > 15:28 0 komentarjev
Anže Logar z zunanjima ministroma Avstrije in Češke na obisku v Albaniji
@MZZRS/TWITTER

Zunanji ministri Slovenije, Avstrije in Češke, Anže Logar, Alexander Schallenberg in Jakub Kulhanek, so danes na obisku v Albaniji, kjer so se med drugim v Tirani sestali z albansko zunanjo ministrico Olta Xhacka, kjer so ponovno izpostavili pomen širitve EU na Zahodni Balkan.

Zunanji ministri Slovenije Anže Logar, Češke Jakub Kulhanek in Avstrije Alexander Schallenberg so danes obiskali še Albanijo. Prav tako kot v soboto v Severni Makedoniji naj bi se srečali s celotnim političnim vrhom. Tudi namen obiska v Tirani je izraziti podporo Albaniji na poti v EU.

Širitev EU na Zahodni Balkan je po navedbah vodje avstrijske diplomacije zaradi “političnih, gospodarskih in kulturnih razlogov” v strateškem interesu vseh držav članic EU. “Šele takrat bomo premagali zgodovinsko delitev Evrope po drugi svetovni vojni,” je še dejal Schallenberg.

Avstrijski zunanji minister je tudi izrazil upanje, da se bo začetek pristopnih pogovorov z Albanijo in Severno Makedonijo začel junija še v času portugalskega predsedovanja Svetu EU. Obe državi sta v zadnjih nekaj letih opravili “domačo nalogo” in “dosegli izjemne stvari”, zato ni razloga za nadaljnje zamude, je še dejal Schallenberg. Ob tem je avstrijski zunanji minister opozoril, da odprta dvostranska vprašanja ne bi smela postati “evropska. Podobno je po navedbah APA menil tudi vodja slovenske diplomacije, ki je dejal, da velja za gorečega zagovornika in podpornika širitve EU na Zahodni Balkan.

Slovenski zunanji minister je še menil, da ne bi smelo prihajati do stalnih blokad zaradi dvostranskih vprašanj. Vse prejšnje, sedanje in prihodnje države kandidatke morajo oziroma bi morale izpolnjevati merila, in kot take jih gre ocenjevati, je še dejal Logar in dodal, da “če so merila izpolnjena, sledi naslednji korak. Vse drugo bi bilo nevarno”. Češki zunanji minister Kulhanek je menil, da je Albanija že veliko naredila na področju pravosodne reforme, pravne države ter boja proti korupciji in organiziranemu kriminalu. “Postopek poteka, čeprav je treba še veliko narediti,” je še dejal vodja češke diplomacije in dodal, da bi začetek pristopnih pogovorov z Albanijo in Severno Makedonijo zagotovo pomenil spodbudo za celotno regijo.

Tudi o svobodi medijev

Albanska zunanja ministrica Xhacka je poudarila, da je Albanija politično, gospodarsko in tudi na področju varnosti že sedaj tesno povezana z EU. “Vse, kar se dogaja pri nas, vpliva tudi na države EU,” je še dejala in opozorila, da bi morale vse države EU že samo zaradi varnostne politike v širitvi EU Zahodnega Balkana videti strateški interes.

Glede zaskrbljenosti zaradi omejitev svobode medijev v Albaniji je ministrica Xhacka dejala, da je albanski parlament konec leta 2019 sprejel nove zakone, ki urejajo spletne medije. To je naletelo na kritike, a na koncu ni prišlo do sprememb, ki bi poslabšale svobodo medijev. Zato ni nobenega razloga, da bi še naprej odlašali z začetkom pristopnih pogajanj, je še dejala ministrica.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!