Zvezni tožilci zahtevajo kaznovanje Trumpovih odvetnikov

Svet 10. Dec 202209:29 0 komentarjev
Donald Trump
David 'Dee' Delgado/REUTERS

Tožilci pravosodnega ministrstva ZDA so v petek na zveznem sodišču v Washingtonu vložili zahtevo za kaznovanje odvetnikov bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki ga zastopajo v primeru odtujitve zaupnih dokumentov iz Bele hiše. Od maja naj namreč ne bi izpolnili zahtev iz sodnega naloga glede omenjenih dokumentov, poroča Washington Post.

Pogajanja med tožilci in odvetniki Donalda Trumpa glede vrnitve dokumentov potekajo od maja. Tožilci so junija dobili ustna zagotovila, da so na Trumpovme posestvu Mar-a-Lago vse preiskali in tajnih dokumentov tam ni. Avgusta so potem agenti FBI tam zasegli več sto zaupnih dokumentov in skupaj več kot 3000 dokumentov, ki bi morali v Nacionalne arhive.

Trumpovi odvetniki doslej niso našli nikogar med sabo, ki bi podpisal, da so vrnili vse zaupne dokumente, ker jih je strah, da Trump še kje kaj skriva in bodo morali odgovarjati.

Previdnost se je izkazala za upravičeno, saj so odvetniki pred dnevi v enem od Trumpovih skladišč odkrili še dva zaupna dokumenta. S pomočjo zasebnega podjetja preiskujejo Mar-a-Lago in vsa druga Trumpove posestva ali skladišča

Tožilci želijo, da sodišče odvetnikom naloži sankcije. To bi lahko bila dnevna denarna kazen, vse dokler se kdo med njimi ne opogumi in podpiše, da je država dobila nazaj vse odnešene dokumente.

Tiskovni predstavnik Trumpa Steven Cheung je sporočil, da odvetniki povsem in pregledno sodelujejo. “Gre za političen lov na čarovnice, ki ga naša država v zgodovini še ni videla,” je dodal.

Trump je pod preiskavo posebnega tožilca Jacka Smitha zaradi dokumentov in zaradi spodnašanja izida predsedniških volitev 2020.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!