“Vremensko najbolj pester dan v letošnjem letu”

Novice 09. Apr 202219:18 > 20:00 0 komentarjev
sneg
N1

Prihod hladne fronte, ki je nad našimi kraji trčila s toplo in vlažno zračno maso, je prinesel burno vremensko dogajanje. Čeprav so na Agenciji za okolje sprva napovedovali, da se bo meja sneženja spustila do 500 metrov, je sneg segel tudi niže. Gre pač za tipično nepredvidljivo aprilsko vreme, nam je povedala dežurna meteorologinja Katja Kozjek.

Po prijetnem jutru, ko je nad naše kraje z jugozahodnim vetrom pritekal topel in vlažen zrak, smo bili po besedah Katje Kozjek s prihodom hladne fronte deležni intenzivne zamenjave zračne mase. Pojavljala so se neurja z grmenjem, ponekod je padal dež, ponekod sodra, nato je začel naletavati sneg. “Obdelali smo skoraj vse tipe padavin,” pravi Kozjek. “To je bil doslej vremensko najbolj pester dan v letošnjem letu.”

Prav tako je zapihala močna burja, s sunki do 100 kilometrov, in to po celotni Primorski, od Obale do Goriške, veter pa je povzročal težave v številnih krajih drugod po državi. Kot so sporočili z Uprave za zaščito in reševanje, so čez dan zabeležili 43 s tem povezanih dogodkov v 26 občinah. Predvsem je šlo za podrta drevesa in električne drogove ter razkrite strehe.

Od jutra se je občutno ohladilo, v Ljubljani je denimo temperatura padla za kar 13 stopinj Celzija.

Vremensko dogajanje naj bi se v prvi polovici noči umirilo, sneg se zaradi toplih tal povečini ne bo obdržal, izjema so lahko nekateri višje ležeči predeli ter Kočevska in Notranjska.

Zadnje sneženje v tej sezoni?

Čeprav se bo v prihodnji dneh spet bistveno otoplilo in se bodo temperature sredi prihodnjega tedna povzpele do okoli 20 stopinj C, si nam Katja Kozjek še ni upala zagotoviti, da v prihodnjih tednih bomo več imeli opravka s snegom.

sneg
Žiga Živulović jr./Bobo

“Upajmo, da je to zadnje sneženje, si pa tega ne upam z gotovostjo trditi, ker se aprila hitro lahko zgodi kakšen prodor hladnega zraka s severa.” Proti koncu prihodnjega tedna naj bi se namreč spet nekoliko ohladilo.

Nevarnost poškodb sadnega drevja

Glavna vremenska skrb prihodnjih tednov bo morebitna nevarnost pozebe sadnega drevja. Narava je zaradi toplega vremena in padavin v preteklih dneh namreč v polnem razcvetu. Kot opozarjajo na Agenciji za okolje, pa se v prihodnjih dneh temperature ponoči in zjutraj lahko spustijo pod ledišče, zaradi česar ponekod v bolj izpostavljenih legah obstaja nevarnost poškodb cvetov.

A na tako uničujočo pozebo, kot smo ji bili priča lani, vsaj za zdaj ne kaže, miri Katja Kozjek. Temperature bodo pod lediščem namreč lahko vztrajale največ nekaj ur.

Pozeba
Tako uničujoče pozebe, kot smo jo doživeli lani, meteorologi za zdaj ne napovedujejo / BOBO

Kritične temperature zraka za pozebo marelic in breskev se gibljejo med -3 °C v začetku odpiranja cvetov in -2,2 °C ob polnem cvetenju. Za zgodnejše razvojne faze cvetnih brstov so nevarne nekoliko nižje temperature. Komaj oplojene plodiče pa lahko poškodujejo že temperature okoli -1 °C. Pri češnjah je v fazi balončka oziroma začetka cvetenja nevarna temperatura pod -2,2 °C. Vir: ARSO

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!