Hoja osvobaja in zdravi dušo! Na vas čakajo urejene hrvaške poti Camino

Oglas 24. Maj 202015:32 > 24. Maj 2023 15:35
hoja
promocijska fotografija

Camino de Santiago oz. po Sv. Jacoba je mreža romarskih poti, ki vodijo do svetovno znanega svetišča v Galiciji v Španiji – Santiaga de Compostela, kjer je grob sv. Jakoba apostola. Organizirana romanja v svetišča so v zadnjem času tudi na Hrvaškem zelo zaželena, zato so se hrvaški ljubitelji Camina odločili obnoviti to bogato hrvaško tradicijo in začel se je projekt obnove srednjeveških Camino poti po Hrvaški.

Celotna pot, ki teče po tem območju, ima 20 etap in se razteza čez 3.000 kilometrov. Trenutno je aktivnih 5 etap (označenih s prometnimi znaki in z romarsko infrastrukturo): Camino Krk, Camino Imota, Camino Podravina, Camino Banovina in Camino Šibenik, v načrtu pa sta že tudi Camino Dubrovnik in Camino južna Istra. Na Hrvaškem se dogovarjajo še o več Camino smeri, ki so treutno še v razvoju.

Podajte se še sami po poteh hrvaških romarjev, ki že od 13. stoletja romajo po poteh sv. Jakoba po Santiagu de Compostela. Camino poti na Hrvaškem lahko prehodite v enem tednu ali ob koncu tedna, ob tem pa se razbremenite vsega nabranega stresa, si očistite dušo in telo ter ponovno najdete stik s samimi seboj.

Katere poti na Hrvaškem vam ponujajo duhovna doživetja?

  1. Camino Banovina

Camino Banovina je 76 kilometrov dolg odsek hrvaške poti Camino se začne v Sisku, hodili pa boste skozi zapuščena srednjeveška mesta z bogato zapuščino zgodovine in slikovite vasi, ki jih obdajajo mogočni gozdovi. Odkrivali boste lahko lokalno dediščino in spoznavali druge romarje, medtem ko bo vaša duša vse bolj očiščena.

Pot je dobro označena s prometnimi znaki, na njej pa je mogoče uporabiti tudi pametni telefon z GPS. Ta pot velja za dober uvod v Camino hojo – za začetnike z manj izkušnjami.

Camino Banovina
promocijska fotografija
  1. Camino Imota

Odkrijte Camino Imota, 75 kilometrov dolg odsek hrvaške poti Camino, in v treh dneh boste odkrili čudovito naravo z očarljivimi jezeri in bogato zgodovinsko dediščino imotske krajine, vključno z edinstveno katedralo na prostem.

Na tej poti se boste duhovno očistili in okrepili, prisluhnili dejstvom, kaj povezuje Hrvaško z romanjem sv. Jakoba, lahko pa se tudi kulinarično razvajate in poskusite lokalno vino tinto.

Camino Imota
promocijska fotografija
  1. Camino Krk

Camino Krk je 150 kilometrov dolg del hrvaške poti Camino, ki spremlja pohodniške in kolesarske poti. Doživite ga lahko ob koncu tedna ali si vzamete ves teden časa za dušo in telo. Doživeli boste edinstveno bogastvo in pestrost krške pokrajine ter raziskovali kulturno in zgodovinsko dediščino otoka, medtem ko zbirate Camino znamke na romarski poti.

Za orientacijo je Krk označen z modro-rumenimi tablami, poleg signalizacije pa je tudi interaktivni digitalni zemljevid, ki omogoča sledenje poti s pametnim telefonom.

camino Krk
promocijska fotografija
  1. Camino Podravina

Bi si med osvobajajočo hojo ogledovali rečne ravnice, edinstveno umetniško dediščino, puščavske peščene sipine? Potem se odpravite na Camino Podravina, 160 kilometrov dolg del hrvaške poti Camino. Prehodite vse te čudovite kilometre do središča sveta, najvišjega kipa sv. Vinka na svetu ter hrvaške puščave in vinogradov.

Camino Podravina
promocijska fotografija
  1. Camino Šibenik

Camino Šibenik pa je 108 kilometrov dolga pot, kjer boste raziskovali dih jemajočo obalno območje z oljčnimi nasadi, vinogradi, plažami, Unescovo katedralo sv. Jakov … Uživali boste v prelepih panoramah in se naužii svežega morskega zraka ter božajočih sončnih žarkov.

camino Šibenik
promocijska fotografija

V planu sta še dve poti: Camino južne Istre in Camino otoka Brač.

logo HTZ
promocijska fotografija