Huawei Mate 50 Pro z rudarji 165 metrov pod morjem

Oglas 30. Nov 202213:32
rudar
Foto: Aleksander Kavčnik

Aleksander Kavčnik je rudar od leta 1991. Rudar s srcem in dušo ter z rudarstvom v krvi. Doživel je kar pet stebrnih udarov, a se je vsakič vrnil v jamo. Zadnji se je zgodil v mesecu juliju letošnjega leta in Aleksander ves čas od nesreče obiskuje fizioterapijo ter o tem, da bi rudarjenje opustil, ne razmišlja.

Aleksander je tudi ljubiteljski fotograf, ki je s svojimi črno-belimi fotografijami umetniškimi fotografijami z zamegljenim ozadjem, ki v središče postavijo portretiranca: njegov trenutni, pristni izraz na obrazu, v poletnih mesecih razstavljal na šoštanjskem Trgu svobode. Na fotografijah so se znašli v prvi vrsti njegovi prijatelji, rudarski kameradi, ter tudi znanci, ki jih srečuje na ulicah in trgih mesta Šoštanj, kjer živi.

Aleksander, stebrni udar. Kako ga je doživeti?

Ni prijetno, zagotovo ne. Ta nenadna sprostitev energije sprosti tresenje, se pravi celotno lokalno območje zatrese, posledično pa se tudi zaradi samega udarnega vala dvigne prah. Zabobni. Seveda se polomijo tudi določene stvari in tako naprej. Zaradi prahu nekaj minut nismo videli ničesar, nato pa smo se vsi, kljub lažjim poškodbam, sami vrnili na površje.

Primerljivo je z eksplozijo mine pod našimi nogami, vse leti po zraku. Steber v jami popusti, loki, ki držijo obod proge, ne morejo več držati pritiska in popustijo. Vse, kar je na tleh, vrže v zrak meter ali več. Rudarji, ko si bili prvič priča tovrstnemu tresenju tal, so bili vidno pretreseni in v šoku. Julija nas je bilo ob stebrnem udaru v jami 150.

Po nesreči leta 2018 ste opustili fotografiranje. A ne za vedno.

Po nesreči leta 2018 nisem slikal dve leti. Potem sem začel s telefonom, manj z aparatom ter objavljal na Instagramu. Po julijski nesreči sem fotografiranje ponovno pustil na strani ter se posvetil okrevanju. S Huawei Mate 50 Pro želim ponovno dokazati, da za dobre fotografije ne potrebuješ dragega fotoaparata in ne vem koliko tečajev. Če delaš z dušo, narediš fantastične izdelke. Tudi v rudniku vedno delam z dušo.

Katera izkušnja iz jame je najbolj dragocena? 

Tovarištvo. V ekipi nas je sedem, drug za drugega bi naredili vse. Konec koncev smo odvisni drug od drugega, pomagamo si in naša ekipa je res skupek nerazdružljivih kameradov.

Kaj vas navdušuje pri mobilni fotografiji?

Pri mobilni fotografiji me navdušuje svoboda, nisi obremenjen z opremo, vse kar potrebuješ imaš v žepu, le klik si oddaljen od posnetka zanimive scene, pa naj bo to fotografija mavrice, sončnega zahoda, naključnega portretiranca ali kakšnega zanimivega makro posnetka. Seveda tudi nočni posnetki, katere lahko naredi prav vsak.

rudnik
Kristjan Amon

Katere karakteristike mora imeti mobilna kamera, da rečete »Uf, to je pa dobra kamera!«

Za mene je prav gotovo bistvo to, da ti kamera omogoča ustvarjalnost, torej da obstaja na njej tudi ročni način.

Ali večkrat primete za zrcalno refleksni fotoaparat ali mobilno kamero?

Od leta 2018 fotografiram predvsem z mobilno kamero, tudi razstave sem fotografiral s telefonom.

Katero karakteristiko DSLR pogrešate pri mobilni kameri?

Do prihoda Huawei Mate 50 Pro sem pogrešal ročno nastavljivo zaslonko – no, tega sedaj ne pogrešam več. Fotografijo z mobilno napravo je Huawei absolutno ponesel na višji nivo. Ni več umetno narejene zameglitve ozadja. In to mi je zelo všeč.

V jami so slabi svetlobni pogoji. Kako se Huawei Mate 50 Pro po vašem mnenju obnese v njih?

Pogoji v jami so zelo zahtevni, slaba svetloba, po večini samo ozek snop rudarske svetilke; potem pa sta tu še prah in voda. Fotografiranje z bliskavico je, zaradi prahu, skoraj nemogoče. Iz teh razlogov je fotografiranje v jami konkreten zalogaj za fotoaparat. Mate 50 Pro se obnese z odliko, pri tovrstnem fotografiranju izjemno pomagata nočni način kakor tudi način zaslonke z široko odprto f1,4, ki zajame vse, tudi slabo osvetljene dele scene.

Ali v jami govorimo o fotografiji v slabih svetlobnih pogojih ali o nočni fotografiji?

Bolj bi rekel, da v slabih svetlobnih pogojih. Čar nočne fotografije je zame nočno nebo.

Veliko izkušenj imate s portretno fotografijo. Sploh z mobilno kamero. Kakšni so občutki fotografirati svoje kamerade s Huawei Mate 50 Pro? Verjetno vi uspete od njih izvabiti popolnoma drugačne izraze kot nekdo, ki jih osebno ne pozna?

Seveda, osebni stik je zelo pomemben, sploh kameradi so sproščeni, taki kot so vsakodnevno. Sploh jaz, ki te osebe osebno poznam, lahko zaznam, vidim in prikažem ta njihov knapovski ponos in predanost poklicu.

rudar rudar
Foto: Aleksander Kavčnik
rudnik rudnik
Foto: Kristjan Amon
rudar rudar
Foto: Aleksander Kavčnik
rudar rudar
Foto: Aleksander Kavčnik
rudar rudar
Foto: Aleksander Kavčnik
rudnik rudnik
Foto: Aleksander Kavčnik

Nam napišete nekaj trikov, kako do dobre portretne fotografije s Huawei Mate 50 Pro?

Čisto enostavno. Kamera ima mrežo, razdeljeno na tretjine, zato naj mrežo uporablja vsakdo predvsem za boljši kader. Potem je tu libela, ki kaže vodoravnost telefona. Vedno pritisnite ostrenje na obraz, ker bo tako le-ta oster in pravilno osvetljen. Pri Huawei Mate 50 priporočam uporabo načina zaslonke in to na najbolj odprti f1,4, ki naredi izjemen bokeh. Iz portretiranca moraš izvabiti njegovo sproščenost, iskren nasmeh.

Če ne gre drugače, poveš kaj smešnega na svoj račun. Sam večkrat, sploh kadar ni pravega vzdušja, rečem »trebuh noter pa ne dihat«, potem pa takoj, da to velje za mene. In vse je popolnoma drugače.

Kako z nekaj triki do dobre portretne fotografije v slabih svetlobnih pogojih?

Zelo malo svetlobe je potrebno za lepo ustvarjanje. V drugih primerih si lahko pomagaš z led lučjo, ekranom telefona, odbojnikom ali enostavno uporabiš nočni način. Sam sem pri fotografiranju netopirjev uporabil svetilko na uri, ki sem jo položil na tla, ostalo je naredil nočni način.

Po ogledu vašega Instagram profila lahko vidimo, da vas privlači tudi makro fotografija. Kako zelo in zakaj ste navdušeni nad makro kamero v novem Huawei Mate 50 Pro?

Makro fotografija mi je vedno bila všeč, vendar se s fotoaparatom nisem nikoli ukvarjal z njo, s telefonom je to tako zelo preprosto! Mate 50 Pro ima izjemno makro kamero, katera nudi veliko ustvarjalnosti.

Kakšno je vaše stališče do urejanja fotografij?

Digitalne fotografije ni brez obdelave, sploh če fotografiraš v RAW formatu. Enako je pri mobilni fotografiji, ki jo dodobra programsko obdela že kamera sama. Kasneje pa ji avtor lahko doda še osebno noto. Sam se za malenkostne popravke poslužujem aplikacije Snapseed, do katere sem dostopal prek aplikacije Gspace, ki sem jo naložil v AppGallery. Dejansko kar je bila pri analogni fotografiji včasih temnica, so v današnjih časih aplikacije.

rudar
Aleksander Kavčnik

Lahko v rudniku fotografira vsakdo?

Nikakor ne. To je velika redkost. Že sam spust toliko metrov pod zemljo je za marsikoga stres. Občutki v rovih niso primerljivi z ničemer kar poznamo »zgoraj«. V jamo ne more kar vsakdo.
Kakršenkoli vnos elektronskih naprav, ki niso atestirane, je strogo prepovedan. Tudi elektronska ura je prepovedana.

Fotografira se lahko samo z dovoljenjem glavnega tehničnega vodje in, seveda, ob upoštevanju vseh strogih predpisov. Ves čas mora biti poleg nadzornik zračenja, ki meri pline in ob najmanjši koncentraciji metana, se ne sme vstopiti v tisti del jame, kaj šele fotografirati.

Mate 50 Pro je zato moral prestati kar nekaj testov in bil ves čas pod strogim nadzorom. Seveda je vse to prenesel z odliko.

Kako se po zmogljivosti obnese Mate 50 Pro v specifičnih in zahtevnih okoljih kot je rudnik? Baterija zdrži cel dan? Telefon zmoti prah, vlaga pri delovanju?

Obnesel se je odlično, poraba baterije je bila resnično minimalna, saj v jami ni signala in dejansko služi samo kot fotoaparat. Prah in vlaga nista vplivala na njegovo delovanje, saj je odporen na vodo.

Kaj vas je osebno najbolj navdušilo pri Mate 50 Pro?

Začnimo pri dizajnu, ki je vrhunski. Sam sem fotografiral z oranžnim modelom, ki v Sloveniji ni na voljo, zato sem bil še toliko bolj navdušen, da sem ga lahko uporabljal. Namreč oranžno usnje mu da res nor izgled. Navdušen sem bil nad vzdržljivostjo baterije, ko sem ga uporabljal »zgoraj«.

Ampak priznam, daleč najbolj me je navdušila več kot odlična kamera telefona, ki mi je res omogočila kreativnost ne glede na prostor oziroma pogoje, pod katerimi sem ustvarjal.

In še zanimivost, Aleksander je fotografiral z oranžnim modelom, ki na slovenskem trgu, žal, ne bo na voljo ter je zato še toliko bolj poseben. Na slovenskem trgu je možno dobiti tako črnega kot srebrnega Huawei Mate 50 Pro.