Ko nas ogreje vročinski val, stavite na – paradižnike

Oglas 15. Jun 202310:46
paradižnik
promocijska fotografija

Kakovostni in sočni paradižniki so že kar nekako samoumevni del poletnega jedilnika. Vendarle je to njihova sezona. Receptov, v katerih paradižnik igra glavno vlogo, ne zmanjka, a tiste čvrste, rdeče in tako zelo sočne, radi zaužijemo kar surove. Zdaj, na pragu nove serije vročinskih valov, pa so prav surovi paradižniki ena boljših izborov za hranljivo osvežitev.

Ko je zunaj neznosna vročina, ideja kuhanja naslednjega obroka ni najbolj mamljiva. Želimo si lahko prebavljivo, hitro pripravljeno hrano, ki ne zahteva dodatnega ogrevanja stanovanja s kuho. Zato tudi dietetiki predlagajo, da ob najbolj vročih dneh izberemo – paradižnik. Paradižnik ponudi kopico slastnih rešitev, obenem pa telesu podari vse hranljive snovi, ki jih v vročih dneh najbolj potrebuje.

paradižnik
promocijska fotografija

Solate in sendviči

Najbolj enostavna rešitev, kjer je paradižnik lahko zvezdnik celotnega obeda. Kombinacij je neskončno, paradižnik pa se v svoji surovi obliki elegantno spoji s praktično vsemi variantami, ki si jih lahko zamislite – od sendviča s tuno do klasičnega sendviča s salamo in sirom.

Na drugi strani so seveda vedno dobrodošle sočne solate. Klasično paradižnikovo solato lahko po želji obogatite z mocarelo in baziliko, če imate pri roki kaj piščanca, pa lahko obrok nadgradite v famozno solato ‘cobb’, ki jo pripravite z grozdastimi ali češnjevimi paradižniki. Receptov na spletu ne manjka, vsi pa omogočajo raznovrstne prilagoditve po vašem okusu.

paradižnik
promocijska fotografija

Za poletne koktajle

Paradižnik dobi povsem novo podobo, če ga uporabimo za pripravo paradižnikovega soka. Le najbolj kakovostni in sočni paradižniki bodo dali sok polnega okusa.

Za začetek potrebujemo le osnovo. Paradižnik najprej narežemo v cedilo, oblečeno v bombažno krpo. Cedilo nato posadimo v večjo posodo, paradižnik rahlo posolimo in postavimo v hladilnik za 8 do 24 ur. Iz paradižnika se bo v posodo scedil njegov naravni sok, ki ga lahko uporabimo za pripravo različnih koktajlov, martinijev, mešamo z drugimi pijačami ali pa ga za osvežitev srkamo kar brez dodatkov.

paradižnik
promocijska fotografija

Paradižnikov sladoled

V vročih dneh brez sladoleda ne gre. Ali ste vedeli, da lahko odličen sladoled pripravite tudi iz paradižnika? Izberite le najboljšega, da bo okus čim bolj poln, sladoled pa ustrezno kremast in bodo po njem z veseljem planili tudi otroci.

Najprej sestavine. Potrebujete 3 velike, zrele, krasne paradižnike, 1 skodelico sladkorja v prahu, 4 žlice medu, ščepec soli, 2 skodelici stepene smetane, 3 žlice mleka v prahu in četrtino žlice suhega ingverja v prahu.

Priprava ni zahtevna. Paradižnike najprej za 10 minut potopimo v vrelo vodo. Vodo nato odlijemo in paradižnike olupimo, odstranimo semena. Paradižnikovo pulpo, sladkor, ingver in mleko v prahu zmešamo v gladko pasto (brez dodajanja vode). Dodamo smetano, med in rahlo mešamo 10 minut, dokler ne dobimo gladke maso.

Maso vstavimo v neprodušno plastično posodo in postavimo v zmrzovalnik. Ko rahlo pomrzne, jo še enkrat mešamo 10 minut in potem vrnemo v zmrzovalnik in pustimo čez noč. Naslednji dan nas pričaka odlični paradižnikov sladoled, ki nas bo osvežil na najbolj vroče poletne dni.

Ko pripravljamo jedi iz surovega paradižnika, je pomembno, da izbiramo najbolj kakovosten paradižnik, ki je dozorel pod toplim prekmurskim soncem, saj ima takšen najbolj bogat okus in največ hranljivih snovi. Predlagamo, da izbirate iz družine sočnih in dišečih paradižnikov LUŠT, ki rastejo na naravni podlagi, pri pridelavi ne uporabljajo škodljivih preparatov za škropljenje in so obrani ročno. Od krasnih in sočnih Grozdastih paradižnikov LUŠT, polnih sočnosti in svežine, do priljubljenih Češnjevih paradižnikov LUŠT, najmanjših in najslajših, ki odlično izpopolnijo vsako solato ali narezek.

paradižnik
promocijska fotografija

Naj se vam zaLUŠTajo sočne jedi!

Prenesite si e-knjižico z namigi in svežimi poletnimi recepti TUKAJ.