Naredite “Check for recycling”

Oglas 08. Sep. 202111:032 komentarja
Delite:
recikliranje
Foto: Interseroh/Promocijske fotografije

S svojimi (ne) trajnostnimi izbirami, tako v vlogi posameznikov kot tudi podjetij, neposredno soustvarjamo prostor, v katerem živimo. Lepa embalaža se nam morda zdi bolj privlačna za nakup, a to še ne pomeni, da je okolju prijazna.

Vsak Slovenec letno ustvari kar 113 kilogramov odpadne embalaže. Koliko pa nas, še pred točko nakupa pogleda, kako sploh pravilno ločiti embalažo izdelka po uporabi ali preveri, če embalaža vsebuje še kakšne druge pomembne znake kot npr. “Check for recycling”? Za trajno prihodnost moramo namreč zavestno izbirati trajnostne alternative v sedanjosti.

Pri potrošnikih je resda moč opaziti trend ekološkega ozaveščanja prek nakupnih odločitev. A s tem je hkrati potrebno sprejemanje odgovornosti na ravni vsakega posameznika, da preveri, kakšna je embalaža izdelka, ki ga kupi, in kako bo z njim vplival na okolje. Potrošniško ekstencialno vprašanje ni več kupiti ali ne kupiti, ampak ponovno uporabiti, reciklirati ali preveriti prijaznost do okolja.

recikliranje plastenke
Foto : Interseroh/Promocijske fotografije

Ker je prihodnost v trajnostnem poslovanju, smo v družbi Interseroh, ki je del Skupine ALBA, razvili produkt »Check for recycling«. Zavedamo se, da je družbena odgovornost za zaščito okolja tudi na strani podjetij, ki dajejo izdelke na trg.Gre za znak potrditve, da podjetje s svojo embalažo upravlja trajnostno, in možnost dejansko preverjene izbire za potrošnika.

V Sloveniji smo namreč edina družba za ravnanje z odpadnimi produkti z razvojno-raziskovalnimi kapacitetami. Slednje nam omogoča analizo reciklabilnosti embalaže ter združevanje inovativnih rešitev zbiranja in predelave odpadnih surovin. Kot podjetje sledimo trajnostni strategiji skladni s cilji trajnostnega razvoja.

“Check for recycling” je veliko več kot le znak z zeleno kljukico. Embalaža ali izdelek lahko prejme pozitivno poročilo le, če po analizi s programskim orodjem doseže visoko oceno. V ozadju se izvede pregled reciklabilnosti, kjer ugotavljamo, kakšne možnosti ima izdelek glede na materiale za zbiranje, razvrščanje in predelavo. V primeru, da ne dosega naših standardov, pa izdamo strokovne predloge za izboljšavo ali oblikovanja ali pa sestave materialov.

S svojim delovanjem skušamo sodelovati pri oblikovanju prihodnosti, ki si jo okolje zasluži. In mi smo del tega okolja. Globalnega izziva se pri Interserohu lotevamo s trajnostnim pristopom k embalaži. Želimo si, da bi implementacija naših rešitev pripomogla k večji reciklabilnosti embalažnih materialov in ozaveščanju končnih potrošnikov.

S preverjanjem reciklabilnosti embalaže podjetjem ponujamo izboljšanje trajnosti v korist okolja in gospodarstva kot tudi dokaz konkretnih prizadevanj v smeri trajnostnega razvoja za zeleno naravnane potrošnike. Na nas vseh je torej odločitev, da spremenimo svoje prakse, namesto da spreminjamo naravo.

C4R znak

Komentari

Vaš komentar