Pobuda za izboljšanje hranilne sestave živil za uravnotežen življenjski slog

Oglas 15. Jun 202113:30 > 22. Jun 2021 11:48
Mercator

V Mercatorju so podprli projekt Zaveza odgovornosti, ki je nastal pod okriljem GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij. Gre za projekt živilske industrije z namenom doseganja ciljev na področju izboljšanja hranilne sestave živil, pri čemer je platforma Moje znamke ključen dejavnik, saj olajša odločitve potrošnikov tam, kjer je to najbolj pomembno - v trgovini.

»V Mercatorju sodelujemo z največjimi proizvajalci v Sloveniji in v regiji ter tako zagotavljamo najširši izbor izdelkov priljubljenih domačih blagovnih znamk, ki jih kupci najdejo na policah Moje znamke.

Gre za pomembno platformo Mercatorjevega dolgoročnega sodelovanja z dobavitelji, ki nam omogoča tudi podporo tistim slovenskim živilskim podjetjem, ki vlagajo v razvoj izdelkov izboljšane hranilne sestave. Tako želimo kupcem pomagati k boljšim odločitvam na področju prehrane, slovenskim živilskim podjetjem pa olajšati pot do kupcev in prispevati k nadaljnjemu razvoju novih, še boljših izdelkov,« pove Branko Micić, izvršni direktor nabave v Mercatorju.

Živilska podjetja so želela prispevati k uresničevanju strateških ciljev prehranske strategije v Sloveniji, predvsem na področju izboljšanja hranilne sestave živil, zato so se samoregulativno zavezala k izvajanju ukrepov z različnih področij. V projekt Zaveza odgovornosti so tako že vključeni trije sektorji – sektor brezalkoholnih pijač, sektor mlekarstva in sektor pekarstva.

Predsednik Sekcije za pekarstvo pri GZS-Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij, Silvester Pečjak iz Pekarne Pečjak pove, da bodo na področju pekarstva »ob nadaljnjem prizadevanju za vrhunsko kakovost posebno pozornost namenili tudi implementaciji zavez odgovornosti na področju zniževanja vsebnosti dodane soli v kruhu in na področju povečanja vsebnosti polnozrnatih sestavin v pekovskih izdelkih.«

»Zavedamo se, da je uravnotežena prehrana ključna za ohranjanje zdravja, zato si bomo tudi v sektorju mlekarstva prizadevali za izboljšanje hranilne sestave živil in predvsem za znižanje vsebnosti dodanega sladkorja v mlečnih izdelkih«, pove Tomaž Žnidarič, predsednik Sekcije za mlekarstvo pri GZS-Zbornici kmetijskih in živilskih iz podjetja Ljubljanske mlekarne.

Predsednik Združenja industrije pijač pri GZS-Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij, Marián Šefčovič iz Radenske pa doda: »Naši ključni zavezi sta jasno informiranje potrošnikov in spodbujanje uživanja brezalkoholnih pijač z znižano energijsko vrednostjo.«

Zdrava in uravnotežena prehrana je bistven del zdravega načina življenja. Od rojstva do starosti je hrana izreden dejavnik pri ohranjanju telesne sposobnosti in zdravja. Največ lahko  naredimo kar sami, pomemben del pa predstavlja tudi odločitev za kakšno prehrano se odločimo. Živila izboljšane prehranske sestave so že na voljo v Mercatorju.