Trgovec razkril, da je občutno povišal plače vsem zaposlenim

Oglas 24. Feb 202311:49
trgovina, zaposleni
promocijska fotografija

Hofer ne povišuje le plač za vse zaposlene, temveč tudi regres, nadomestilo za malico, božičnico in vplačila v 2. pokojninski steber.

Eden od delodajalcev z najvišjim dvigom plač v zadnjem času je Hofer. Diskontni trgovec je naznanil, da svojim zaposlenim z letošnjim letom povišuje plačilo celo do 15 odstotkov. Poleg plače namreč dviguje tudi regres, nadomestilo za prehrano, božičnico in vplačila v 2. pokojninski steber. V zadnjih štirih letih so se plačila prodajalcev povišala za več kot 40 odstotkov.

Po podatkih raziskave Trendi gibanja plač in ugodnosti za zaposlene, ki so jo pred kratkim izvedli pri Manpower Slovenija, naj bi kar dve tretjini slovenskih podjetij v prvi polovici leta 2023 dvignilo plače. Kar 35 odstotkov jih napoveduje zvišanje za 6-10 odstotkov, 30 odstotkov delodajalcev pa 5-odstotni dvig. Hofer je prodajalcem povišal plačila kar do 15 odstotkov.

Poleg višjih plač bodo namreč letos zaposleni pri Hoferju prejeli še:

• višji regres – 1.800 evrov (lani 1.700 evrov),
• maksimalno neobdavčeno nadomestilo za prehrano – 7,96 evra/dan (prej 6,12 evra/dan),
• višjo božičnico – 300 evrov bruto (prej 240 evrov bruto) in
• višja vplačila v 2. pokojninski steber – 420 evrov/leto (prej 360 evrov/leto).

hofer
promocijska fotografija

In kakšne so torej plače Hoferjevih prodajalcev?

Prodajalcem pri Hoferju za četrtino krajši delovnik skoraj četrtino višje plačilo. 1.458 evrov bruto prejmejo Hoferjevi prodajalci v najvišjem plačilnem razredu za 30ur/teden. To za kar 21 odstotkov presega slovensko minimalno plačo za 40 ur/teden (1.203 evre bruto). Tako za četrtino krajši delovnik prejmejo skoraj četrtino višje plačilo.

Hofer (po)polni delovni čas: krajši delovnik, polna pokojnina

Dodatna ugodnost za zaposlene pri trgovcu je tudi možnost vključitve v Hofer (po)polni delovni čas. To pomeni, da so zaposleni za krajši, povprečno 30-urni, delovnik, prejmejo pa vse ugodnosti zaposlitve za polni delovni čas (polna pokojninska doba, polni regres itd.).

Že pred dvigom plač pri trgovcu brez minimalnih plač

V primerjavi s številnimi slovenskimi podjetji, ki so letos naznanila povišanje plač predvsem zaradi dviga minimalne plače, se Hofer ponaša z dejstvom, da že vse od vstopa na slovenski trg zaposlenim nudi nadpovprečna plačila v trgovski panogi. Prav nihče od več kot 2.000 zaposlenih tako že pred letošnjim dvigom ni prejemal minimalne plače, ravno obratno – za manj delovnih ur (povprečno 30 ur/teden v prodaji) so prejemali precej višjo plačo od slovenske minimalne plače za 40 ur/teden.

Cilj je dolgoročno dvigniti ugled poklica

Z možnostjo krajšega delovnika so želeli pri Hoferju socialne pravice sodelavk in sodelavcev v prodaji in logistiki, ki so bili v preteklosti večinsko zaposleni za krajši delovni čas, izenačiti s pravicami zaposlenih za polni delovni čas. S tem, z višjimi plačili in številnimi ugodnostmi pa želi Hofer dolgoročno dvigniti ugled poklica prodajalke in prodajalca.