Kultni Niet za N1: “Rečejo nam, da smo jim rešili življenje”

Kultura 06. Apr 202405:40 1 komentar

Skupina Niet letos obeležuje 40 let obstoja. Prav te dni minevajo natančno štiri desetletja od Depresije. Za N1 Nieti razkrivajo, kakšni so odnosi med njimi, kakšni so bili začetki leta 1984, kaj vse se je dogajalo vmes, kakšno je bilo ozadje razhodov, kako živijo besedila njihovih komadov in kdo ima doma kaseto Srečna mladina, ki je bila izdana v 200 izvodih in velja za največkrat presneto kaseto na Slovenskem. Kako se je končal spopad dveh egov v bendu? In kdo ter zakaj je pred koncertom ležal na mizi?

Niet je kulten bend. Njihovi začetki so postali legende, legende so z leti postale ikone. So pesmi, ki jih znajo na pamet generacije. Pesmi, ki te najdejo in v katerih se najdeš. Pesmi, ki so, kot pravijo feni, marsikoga rešile v času stisk in teme.

Je jeza, slutnja upora, je melanholija, čaščenje dvojine, so stiska, nemoč in tema, a tema Nietov vsebuje svetlobo in upanje. Tudi zato imajo verjetno neverjetno zveste poslušalce, oboževalce, “prijatelje”. In tudi zato jih odkrivajo tudi mlade generacije, nove in nove. V pogovoru so o zgodovini skupine, glasbi in družbi v teh 40 letih govorili Igor Dernovšek, Borut Marolt in Robert Likar.

Niet
Foto: Jan Gregorc/N1

“Po svoji poti”

Brez hardcora ne bi mogli uspeti, kot smo, se pa nikoli nismo čutili ne del panka ne del hardcora, pojasnjuje Dernovšek. Hoteli so hoditi po svoji poti. Ne pank, ne hardcore, “mi smo Niet”.

V N1 podkastu boste izvedeli tudi, kako so se člani benda našli, kaj so počeli skupaj, kaj se je zgodilo z EKV, kdaj je udarila slava, kaj Dernovšek obžaluje, zakaj se je Maroltu zdelo vse “naravno”, zakaj so v zadnjem obdobju bili bolj pank kot na začetku, kako nesrečna je bila mladina včasih in kako nesrečna je danes, kateri komad je bil za Habiča preveč pussy, kje vadijo, kakšen zvok se zdi Likarju pravi, kako se je spremenila družba od 80. let in kakšna je njihova kritika družbe danes.

Celoten, dobro uro dolg pogovor lahko gledate ali poslušate v posnetku na vrhu strani. Spodaj vam v ogled ali poslušanje ponujamo še nekaj pogovorov iz naše rubrike N1 podkast.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje