Razkrivalno ogledalo: “Nekateri so duhoviti, nekateri so cepci”

Digitalno 22. Jun 202405:35 19 komentarjev

Družbeni mediji so naša stvarnost. Vsi smo na njih. Pa veste, kaj se skriva zadaj? Na kakšen način funkcionirajo? Kaj počnejo algoritmi? Kakšne so spremembe, ki jih prinašajo družbena omrežja? Koliko zaslužijo influencerji? In kdo je "cringe"?

 • Politiki na družbenih omrežjih? Robert Golob, Borut Pahor, Zala Tomašič, David Klobasa … Kaj, kako, zakaj? Kdo si škodi? Kdo dobiva politične točke?
 • Oglaševanje influencerjev in influencerk?  Kaj se je pokazalo v zadnjem času? Ste opazili in se čudite? Spoštujejo pravila?
 • TikTok vs. druga omrežja
 • Kako so družbeni mediji spremenili komuniciranje in kako naš svet?
 • Zakaj algoritmi ne “želijo”, da vidite posnetke iz Gaze, zakaj gledate naključne ljudi, ki čistijo svoja stanovanja, in zakaj nekateri influencerji objavljajo svoje otroke
 • Kakšne so glavne dileme glede družbenih medijev, ki bi se jih morali vsi zavedati
 • Kako družbeni mediji spreminjajo novinarstvo in novice
 • Sovražni govor na omrežjih
 • Lažne novice v dobi razmaha družbenih medijev
 • Za koga je eno leto dolga doba in kaj ima s to temo rock and roll
 • Zakaj morate o družbenih medijih vedeti več kot le to, kako jih uporabljati
Neda Došenović, Marko Milosavljević, Tinca Lukan
Egon Parteli/N1

Vse to in še veliko več izveste v pogovoru v N1 podkastu. Gostje so stvari pojasnili vsak s svojega področja. V pogovoru so sodelovali: sociologinja, magistrica komunikologije, mlada raziskovalka Tinca Lukan, ki je raziskovala delo vplivnežev in vplivnic, kmalu pa bo iz te teme doktorirala; dr. Marko Milosavljević s katedre za novinarstvo na Fakulteti za družbene vede, ki je med drugim trenutno vpet v mednarodni projekt, ki je namenjen ugotavljanju glavnih dilem v digitalnem komuniciranju; in Neda Došenović, vodja deska na N1, ki pa se že vse svoje profesionalno življenje ukvarja tudi z družbenimi mediji (pred N1 Slovenija tudi na Delu in 24ur.com).

Nekateri so vulgarni, drugi duhoviti …

Pogovor pa se začne z mislijo Milosavljevića, da so družbeni mediji v resnici tudi naše razkrivalno ogledalo: “Nekateri ljudje so vulgarni, nekateri so žaljivi, nekateri so duhoviti, pa nismo tega pričakovali, nekateri so cepci, nekateri so prebrisani, nekateri so izredno razgledani, pa tudi nismo tega pričakovali, skratka mislim, da so takšno razkrivalno ogledalo …”

neda došenović
Neda Došenović (Foto: Egon Parteli/N1)
tinca lukan
Mag. Tinca Lukan (Foto: Egon Parteli/N1)
marko milosavljević
Dr. Marko Milosavljević (Foto: Egon Parteli/N1)

Celoten podkast poslušajte ali glejte na posnetku zgoraj. Spodaj pa v branje ponujamo nekatere vsebine, ki jih omenjamo v pogovoru. In pa nekaj zadnjih N1 podkastov. Te lahko gledate tudi na Eonu, YouTubu ali Metroplayu, poslušate pa pri vseh večjih ponudnikih podkastov.

PREBERITE ŠE:

POGLEJTE ŠE PODKASTE:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje