Zdravnica iz Cerknega o bolnici Franja: “To je ena najsvetlejših zgodb”

Poglobljeno 18. Mar 202306:00 0 komentarjev
Nina Oblak Kokalj
N1

Z družinsko zdravnico iz Cerknega smo se pogovarjali o tem, kako gleda na partizansko bolnico Franja, ki je pred osemdesetimi leti delovala samo streljaj stran od tam, kjer danes sama zdravi paciente. In tudi o tem, kakšno je sporočilo Franje v času, ko je javno zdravstvo na tnalu.

“Franja je zame ena najsvetlejših zgodb v naši zgodovini,” nam je povedala Nina Kokalj Oblak, družinska zdravnica iz Cerknega, ki smo jo obiskali v tamkajšnji zdravstveni postaji. “Iz kateregakoli vidika pogledamo, lahko govorimo samo o presežkih.”

“Poudarila bi predvsem humanizem brez primere, neizmeren pogum ter znanje in zmožnost preseganja omejitev, ki so značilne samo za vojni čas. Kar zadeva zdravstveno oskrbo, so tam delali čudeže,” se je nasmehnila.

Med obdobjem, v katerem je delovala bolnišnica Franja, o kateri danes pišemo v rubriki Poglobljeno, in današnjim časom ne moremo potegniti vzporednic, je prepričana zdravnica iz Cerknega. “Današnja civilizacija se klanja mamonu, denarju. Tudi medicina žal ni izjema. Po eni strani imamo fantastične dosežke, sposobni smo zdraviti bolezni, ki so bile še nedolgo tega neozdravljive, po drugi strani pa smo priča odtujenosti, agresiji, občutkom nemoči.”

Zdravnica Franja Bojc Bidovec je imela s tistimi, ki so se zdravili v bolnici Franja, dober odnos, skrbela je tudi za to, da jih ni zajelo malodušje in da niso obupali. Zdaj se zdravniki, zasuti z birokracijo ter s sporočili prek različnih komunikacijskih kanalov, oddaljujemo od svojega poslanstva, je še dejala Kokalj Oblak. “Ne smemo dopustiti, da bi se oddaljevali od ljudi. Naše mesto je z ljudmi, pri ljudeh, ‘v živo’, tehnologija in komunikacijski kanali, zaradi katerih imamo pogosto še več dela, pa so ob tem lahko samo v pomoč.”

Obrniti se moramo nazaj k svojim koreninam, se spomniti svojih učiteljev. Se vrniti k bistvu. In kaj je boljši spomenik temu, če ne prav bolnica Franja, je prepričana sogovornica.

Preberite še: Ilegalna bolnišnica, kamor so ranjenci odhajali s prevezo čez oči

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!