Znane RTV-jevke: Zdaj skupaj jočemo in skupaj se smejimo

Intervjuji 24. Jun 202216:42 > 07. Jul 2022 11:25

Novinarka in voditeljica na Radiu Slovenija Tatjana Pirc, nekdanja voditeljica TV Dnevnika Elen Batista Štader in novinarka zunanjepolitične redakcije TV Slovenija Maša Tomažin Hladen so gostje tokratnega N1 podkasta. Z njimi smo se pogovarjali o pomenu javne RTV, trenutnih razmerah na RTV Slovenija, stavki, kakovosti, programu, spremembah ... in o solzah ter smehu.

 

rtv
Denis Sadiković/N1

Javna RTV je v javnem interesu in ima izjemno poslanstvo in nanj sem še vedno ponosna; ponosna, da sem toliko let preživela in delala v tej izjemni hiši z izjemnimi ljudmi, pripoveduje v N1 podkastu Tatjana Pirc, znana in dolgoletna radijska novinarka in voditeljica, eden bolj prepoznavnih novinarskih glasov v Sloveniji.

“Stvari so šle zdaj čez rob,” pravi. Vse, kar se dogaja, seveda ni povsem na novo, veliko idej je že bilo, tudi veliko idej, ob katerih nam je skoraj zastalo srce, se spominja. Pripoveduje, zakaj so nekatere ideje o spremembah “revolverske, lovske”. “Če so v tej hiši ljudje, ki o našem poslu ne vejo nič, in si drznejo predlagati ukinitev dopisnikov, povedo s tem največ o samih sebi.”

Ukinjanje oddaj, programske spremembe na slabše, odhodi številnih sodelavcev in sodelavk … celotno dogajanje močno vpliva na novinarje in novinarke.  “In to se pozna že na kakovosti. Srce se ti trga, boli te, ker vidiš, da to nikogar ne zanima. Oziroma, nasprotno – imamo občutek, da je prav to namen: tako ošibiti in uničiti program, da ga nihče več ne bo gledal,” razlaga nekdanja voditeljica Dnevnika, danes novinarka Elen Batista Štader. Ponoči razmišljam, zakaj nismo ukrepali že prej … nihče od nas ni mislil, da bodo šli tako daleč, pa so šli, pravi.

elen batista štader
Denis Sadiković/N1

“Vsak novinar se ves čas zaveda svoje odgovornosti. Nismo tu zaradi šefov in šefičev, mi smo tu zaradi javnosti. Tudi tisti dan, ko stavkamo, bi najraje delali, po moje mi najbolj trpimo,” pravi Tatjana Pirc.

Maša Tomažin Hladen opisuje, kako izgleda novinarsko delo na Televiziji Slovenija v zadnjem času. Ko je na kakšnem sestanku en sam novinar, denimo. In pripoveduje, kako veliko jim pomeni podpora javnosti. Ljudje so na koncu, sesuvajo se, ne zmorejo več, razloži v več kot uro dolgem podkastu, ki si ga lahko v celoti pogledate na vrhu strani ali poslušate v tonskem posnetku na koncu članka.

“Ne gre samo za informativni program, gre za demokracijo v Sloveniji, gre za svobodo besede, gre za kakovost informacije … ” je odločna Elen Batista Štader. Ki med drugim iskreno pove, da je, ko je v ponedeljek poslušala ganljiv nagovor voditeljice Tednika Jelene Aščić, zraven jokala. “Ganilo me je do solz. Čutim to tragedijo … žalosti me do skrajnosti … še vedno upam, da bo mogoče spet skupaj zložiti te lego kocke …”

Kakšne pa so razlike med razmerami na televiziji in na radiu? Vsekakor so razlike in opiše jih Tatjana Pirc, a hkrati poudarja: “Kar se dogaja mojim kolegom čez cesto, se dogaja meni.” Novinarke pripovedujejo o solidarnosti, o tem, kako so jih razmere v zadnjem času močno povezale, kako so povezale različne dele hiše, ki si prej niso bili tako blizu, kot so si zdaj.  Maša Tomažin Hladen je slikovita: “Držimo se za roke, ker vemo, da če pade eden, bodo padli tudi drugi … našli smo se, se spoznali in prepoznali ključen trenutek.”

In v sicer hudi situaciji je to ena od dobrih stvari. “Postali smo kolektiv, ki se smeji in joka skupaj,” povzame Tatjana Pirc. Znamo delati in naj nam pustijo delati, za ljudi, dodaja Elen Batista Štader. Vlade se menjavajo, mi bi pa samo radi delali, še pravi.

Tatjana Pirc
Denis Sadiković/N1

Kaj je “žlahtna rigidnost”, o kateri govori Tatjana Pirc? In kako bi bilo treba RTV spremeniti na bolje? Zagotovo so namreč že nekaj časa tu tudi stvari, ki bi jih bilo treba na RTV spremeniti … Kako ob tem ne spuščati kakovosti in kako je treba delati za javnost … Ob tem pa še: kaj vse je RTV? Za kakšne vse javne interese mora skrbeti RTV? In kaj pravijo številke o gledanosti, klikanosti in ugledu institucije v zadnjem času? Zakaj klikanje in gledanost ne smeta zasužnjiti javne RTV, zakaj gledanost ni nujno znak kakovosti … in kako hkrati poskrbeti za visoko kakovost in dobro gledanost/poslušanost? Kakšna bi torej morala biti javna RTV in kako do tega priti?

V N1 podkastu govorimo tudi o seksizmu, žalitvah novinark in novinarjev … in seveda tudi o širši sliki – kako so se drastično poslabšale razmere v medijskem prostoru v Sloveniji v zadnjem času, kako je Slovenija padla na lestvicah in kaj o tem pravi Maja Sever, predsednica evropske zveze novinarjev, ki prihaja s hrvaške javne RTV.

Maša Tomažin Hladen
Denis Sadiković/N1

“Mi ne bomo popustili!” pravijo vse tri gostje v N1 podkastu. Kaj imajo v mislih, ko to rečejo, je jasno, ko poslušate celoten pogovor.

V N1 STUDIO smo te dni na intervju povabili generalnega direktorja RTV Slovenija. Andrej Grah Whatmough zanj ta teden ni imel časa, so nam sporočili. Vabilo v N1 STUDIO, na pogovor o stanju RTV in njegovi prihodnosti, pa ostaja odprto tudi za naslednji teden.

Podkaste N1 Slovenija lahko poslušate in se nanje naročite na platformah APPLE PODCASTSSPOTIFYSOUNDCLOUDGOOGLE PODCASTSTITCHERCASTBOX in DEEZER.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter