Do vstopnic v Planici le po polni ceni, letos predprodaje ni

Slovenija 24. Mar 202214:30 > 15:23
Planica 2016
Profimedia

V Planici bo prvič po marcu 2019 prava športna kulisa. Po ocenah organizatorjev bo od danes do nedelje pesti za smučarske skakalce stiskalo med 45.000 in 55.000 navijačev. Karta na stojišču stane 33 evrov, na tribuni A 85 evrov, na tribuni Kavka pa 95. Otroška karta stane šest evrov. Tako štiričlanska družina z otrokoma, mlajšima od 14 let, za obisk tekme na primer odšteje najmanj 78 evrov. Letos vstopnic v predprodaji, ki bi bile cenejše, ni bilo mogoče kupiti.

Planica je gledalce nazadnje gostila pred tremi leti, leta 2020 pa je bila športna prireditev zaradi izbruha koronakrize odpovedana 12. marca, le teden dni pred predvidenim začetkom. Letos se v dolino pod Poncami vračajo ljudje, s tem pa lahko znova govorimo o pravem športnem prazniku. Če ste oboževalci skokov, se tja morda odpravljate tudi sami.

Letos predprodaje, kjer bi obiskovalci lahko vstopnice kupili po nižji ceni, ni bilo. Organizatorji kot razlog navajajo “kratek časovni rok do prireditve”. Ukrepe za zajezitev koronavirusa so se sicer sprostili 21. februarja, vstopnice v predprodajo pa po navadi dajo dober mesec pred dogodkom. Cene kart v redni prodaji so letos enake tistim leta 2020, v predprodaji pa bi bilo takrat vstopnico za stojišče mogoče kupiti za 26 evrov, kar je sedem evrov ceneje kot letos. Leta 2019 in leta 2018 pa so cene stojišč v predprodaji znašale 23 in v redni prodaji 29 evrov.

Vstopnice vključujejo tudi brezplačni krožni prevoz z avtobusom in glasbeni program, izpostavljajo na uradni spletni strani dogodka v Planici. Odrasli morajo za tekmo v petek, soboto in nedeljo odšteti 33 evrov, za otroke, ki so stari med 7 in 14 let, pa šest evrov. Najmlajši otroci, stari do vključno šest let, imajo brezplačen vstop, otroci, stari med 7 in 14 let, pa morajo vstopnico kupiti za vse dni, razen za nedeljo. Če se odločite za nakup vstopnice za tribuno A, ta stane 85 evrov, vstopnica za tribuno Kavka pa 95 evrov. Če ste karte kupili že leta 2020 za tekmo, ki je odpadla, ste imeli priložnost unovčiti vrednotnice vse do srede, 23. marca. Ker letos predprodaje kart ni bilo, je bilo ob unovčitvi vrednotnice potrebno doplačilo.

Cena vstopnic: Planica
Planica 2022

Ko smo organizatorje vprašali, na podlagi česa določajo cene vstopnic, so odgovorili, da jih določajo “na podlagi tržnih raziskav”. Proračun letošnje prireditve po podatkih Smučarske zveze Slovenije sicer znaša 2,8 milijona evrov. Pred tremi leti, ko je Planica nazadnje gostila gledalce, pa je proračun znašal skoraj dva in pol milijona evrov.

Ogled smučanja je precej cenejši

Na Vitrancu v Kranjski Gori, ki je letos že potekal z gledalci, so za primerjavo vstopnice v primeru nakupa prek spleta za odrasle stale 18 evrov, ob nakupu na fizičnih prodajnih mestih Eventima ali v Podkorenu pa 20 evrov. Za otroke do 12. leta starosti je vstopnica v primeru nakupa prek spleta stala 12 evrov, v primeru nakupa na prodajnih mestih Eventima pa 15. Občani Kranjske Gore pa so si lahko veleslalomsko tekmo ogledali brezplačno. Karta za Zlato lisico pa je na primer stala deset evrov, za mladino med 8 in 18 let pet evrov, za otroke, mlajše od 8 let, pa je bil vstop prost.

Loading Poll...