Genialna poslovna odločitev, ki je pred 16 leti ni razumel nihče

Gospodarstvo 05. Jan 202315:16 0 komentarjev
David Beckham
Profimedia

Ko se je David Beckham leta 2007 pri 32 letih odločil, da bo nogometno kariero nadaljeval v ZDA, mnogi tega niso najbolje razumeli. Glede na njegovo starost bi namreč še lahko igral za kakšen večji evropski klub. Ko se je izvedelo, da bo imel v Ameriki za kar 70 odstotkov nižjo plačo od prejšnje, so se številni spraševali tudi, ali se mu je mar zmešalo. A izkazalo se je, da je David Beckham pred 16 leti v resnici sprejel genialno poslovno odločitev. Ta mu je do zdaj navrgla vrtoglavih 500 milijonov ameriških dolarjev, le vedelo se ni dolgo zanjo. Kaj je torej storil?

Nekaj več kot poldrugo desetletje po odločitvi angleškega nogometaša Davida Beckhama, da nogometno kariero nadaljuje čez lužo, je jasno, zakaj je Beckham to odločitev sprejel, čeprav je bila pred 16 leti za marsikoga popolnoma nerazumljiva.

Beckham, ki je pred tem 15 let igral za slovita Manchester United in Real Madrid, bi lahko kariero nadaljeval tudi v kakšnem pomembnem in velikem klubu na stari celini, kjer je nogomet šport številka ena, v ZDA pa je bil leta 2007 še precej nepriljubljen.

A kot pojasnjuje odlični poznavalec ameriškega športa in športnega posla Joe Pompliano, se le vedelo ni, da je Beckham v resnici sprejel izjemno poslovno odločitev.

V njegovi pogodbi sta namreč dve klavzuli, ki sta mu, kot piše Pompliano, že do zdaj prinesli približno 500 milijonov ameriških dolarjev.

Klavzuli nista samo spremenili življenja Davida Beckhama, pač pa tudi razvoj nogometa v Severni Ameriki, kjer je to vedno bolj priljubljen šport.

Profimedia

Beckham se je leta 2007 dobro zavedal, kaj za nogomet v ZDA pomeni njegov prihod. Zato je v svoji pogodbi izpogajal klavzulo, po kateri mu pripada en odstotek prihodka vseh moštev v ameriški nogometni ligi MLS.

To vključuje tako prihodke od prodaje vstopnic in dresov kot tudi prihodke od prodaje prigrizkov in pijače med tekmami. A to je le ena od dveh dobičkonosnih klavzul v pogodbi, ki jo je sklenil pred prihodom v ameriški klub LA Galaxy leta 2007.

David Beckham
PROFIMEDIA

Druga, ki je bila prav vizionarska, pa pravi, da mora liga MLS Beckhamu, če se bo tako odločil, omogočiti ustanovitev njegovega nogometnega kluba, tako imenovana klavzula za to pa je v njegovem primeru fiksna in znaša 25 milijonov ameriških dolarjev.

Beckham je pozneje izkoristil tudi to in ustanovil nogometni klub Inter Miami, ki v ligi MLS igra od leta 2020 in v katerem je Beckham predsednik in lastnik kluba.

Nogomet je po letu 2007 namreč postajal vse bolj priljubljen šport tudi čez lužo, a da bi lahko še bolje razumeli genialnost te njegove odločitve, povejmo, da je moral St. Luis za vstop v ligo MLS plačati 200 milijonov dolarjev, nogometni klub Charlotte pa kar 325 milijonov.

Beckham je svoj Inter Miami v ligo MLS pripeljal za vsega 25 milijonov dolarjev, klub pa je že zdaj vreden kar nekajkrat več.

Končna ocena je, da je premik v ZDA leta 2007 za sicer kar 70 odstotkov nižjo plažo (v Los Angelesu je bila 6,5 milijona dolarjev, v Evropi pa 20 milijonov) Beckhamu do danes navrgel dodatnih 500 milijonov ameriških dolarjev. Denar pa priteka tudi naprej.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!