Nemški transspolni nogometaši bodo sami odločali o ekipi, v kateri bodo igrali

Šport 23. Jun 202220:05 0 komentarjev
Nogomet
Srdjan Živulović/BOBO

Nemška nogometna zveza (DFB) je sporočila, da bo spremenila pravila, ki obravnavajo pravico do nastopov transspolnih oseb, tako da bo odločitev nebinarnih oseb glede nastopanja v moških ali ženskih vrstah prepustila posamezniku, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nova pravila predvidevajo, da se bodo osebe, ki se opredeljuje kot nebinarne, lahko v prihodnje same odločale, ali bodo nastopile v moških ali ženskih izbranih vrstah tako na amaterski kot tudi poklicni ravni, je pri tem zapisala DFB. “To pravilo prav tako velja tudi za transspolne osebe, ki se lahko po novem odločijo še naprej nastopati v obstoječih ekipah, ali pa zamenjati spolno kategorijo,” so še pojasnili na zvezi.

Z novim pravilom se zveza želi prilagoditi možnosti, ki jo imajo Nemci od leta 2018, da na svojih dokumentih pod spolom kot tretjo možnost navedejo “nedoločeno”. To klubom in regionalnim zvezam povzroča preglavice pri registraciji nogometašev in nogometašic.

DFB je pri odločitvi o spremembi pravila navedla primer berlinske nogometne lige, ki je že leta 2019 uvedla podobno pravilo, ne da bi ogrozila integriteto tekmovanj. “Konec koncev se ljudje ponašajo z različnimi lastnostmi in fizičnimi predispozicijami, ki pa do ekipnega uspeha lahko pripeljejo le kolektivno in neodvisno od spola,” je zapisala DFB.

Zveza je pri tem izpostavila, da zdravila, ki jih transspolne osebe jemljejo pri spremembi spola, ne smejo vplivati na njihove športne zmogljivosti, saj bi se sicer smatrala za doping.

Odločitev o novem pravilu je DFB sprejela po tem, ko je Svetovna plavalna zveza (Fina) prejšnji teden napovedala vzpostavitev odprte kategorije, ki bo omogočala tekmovanje transspolnim osebam.

Preberite tudi: Bodo učenke v ZDA pred športnimi tekmovanji morale dokazati spol?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!