Biden: Datum za dokončen umik iz Afganistana še vedno 31. avgust

Svet 25. Avg 202107:44 > 09:51 0 komentarjev
Joe Biden
REUTERS/Leah Millis

Ameriški predsednik Joe Biden je potrdil načrte ZDA, da do 31. avgusta končajo umik iz Afganistana, kar je med drugim utemeljil s povečano grožnjo terorističnih napadov. "Čim prej končamo, tem bolje," je na novinarski konferenci po vrhu skupine G7 dejal o evakuacijah Američanov, Afganistancev in ameriških vojakov iz Kabula.

“Trenutno smo na poti, da evakuacije končamo do 31. avgusta,” je dejal ameriški predsednik Joe Biden, na katerega je več evropskih voditeljev pritiskalo, naj podaljša rok za umik in tako zagotovi evakuacijo več ljudi.

Biden je potrdil, da se je z drugimi voditelji na vrhu G7 držav pogovarjal o evakuaciji iz Afganistana, in strinjali naj bi se, da nadaljujejo tesno sodelovanje, da bi “pomagali ljudem ven tako učinkovito in varno, kot je mogoče”.

Upoštevanje roka 31. avgusta je po njegovih besedah pogojeno s tem, da bodo talibani še naprej sodelovali z njimi in omogočali dostop do letališča za tiste, ki jih tuje države umikajo iz Afganistana. “Pentagon in State Department sem zaprosil za izredni načrt, po katerem bi prilagodili časovnico, če bi to postalo potrebno,” je dodal.

Kot je zagotovil, so talibani sodelovali z njimi, a opozarja, da se v državi krepi grožnja napada teroristične skupine Islamska država, ki naj bi načrtovala napad na letališče in tako na tuje sile kot civiliste. “Vsak dan operacija prinaša dodatna tveganja za naše vojake,” je dejal.

Več tisoč ameriških vojakov ob podpori zlasti britanskih od prihoda talibanov na oblast na letališču v Kabulu zagotavlja varnost in varne prihode in odhode letal, ki iz države umikajo tuje državljane in zlasti njihove afganistanske sodelavce, ki se bojijo povračilnih ukrepov talibanov.

V zadnjih dneh so te operacije ob približevanju 31. avgusta, ko je predviden dokončen odhod ameriških vojakov, še pospešili. Biden je dejal, da so od 14. avgusta z letališča evakuirali 70.700 ljudi.

Evropske države so v zadnjih dneh opozarjale, da jim do konca meseca ne bo uspelo umakniti vseh ogroženih Afganistancev, in Biden je bil z vseh koncev deležen pozivov, naj rok podaljša. Talibani so po drugi strani pozvali ljudi, naj ne zapuščajo države, in posvarili ZDA in njihove zaveznice v Natu, da ne bodo sprejeli podaljšanja obdobja za evakuacije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!