Na evakuacijskem letu iz Kabula v Birmingham tudi oseba s “črne liste”

Svet 24. Avg 202111:32 0 komentarjev
Britanski vojaki v Agfanistanu
LPhot Ben Shread/UK MOD Crown/REUTERS

Po poročanju Sky News je bila na evakuacijskem letu iz Afganistana v Veliko Britanijo tudi oseba s "črne liste". Oblasti so bile o tem obveščene, a so ocenile, da posameznik ne predstavlja varnostne grožnje. Hkrati pa varnostne službe opozarjajo, da dlje kot traja evakuacija, večja je nevarnost za take primere.

Na t. i. “no-fly” seznamu so posamezniki, ki jim zaradi potencialne varnostne grožnje vstop v neko državo ni dovoljen. Britanske oblasti so bile obveščene, da je bil na evakuacijskem letu iz Afganistana tudi posameznik s tega seznama, poroča Sky News.

Predstavnik notranjega ministrstva je sporočil, da so bili na to osebo opozorjeni. A po preučitvi primera so oblasti presodile, da ne gre za osebo, ki bi predstavljala grožnjo, zato je niso pridržali.

Ta izjava kaže na pomanjkljivosti sistema, saj so v državo izpustili osebo s “črne liste”, potem pa ugotovili, da grožnje pravzaprav ne predstavlja. Če bi ugotovili, da posameznik vendarle predstavlja varnostno grožnjo, ga ne bi mogli vrniti v Afganistan, saj letov iz Velike Britanije tja trenutno ni.

Poslanci so bili obveščeni, da je Kabul na britanskem vojaškem letalu poskusilo zapustiti pet oseb s tega seznama. Štirim so to preprečili, eni osebi pa je uspelo priti v Birmingham. O tem je odgovorne obvestil mejni policist.

Še eno osebo so prestregli v Frankfurtu, njegovi družini pa so omogočili, da nadaljuje pot do Velike Britanije.

V povprečju sistem policiste opozori na eno osebo vsakih pet mesecev, v času kaotične evakuacije iz Afganistana pa je bilo takih opozoril pet v enem tednu.

Britanski vojaki v Afganistanu
LPhot Ben Shread/UK MOD Crown/REUTERS

Kevin Foster, poslanec, ki je od leta 2019 zadolžen za imigracijo pod notranjo ministrico Priti Patel, je poslancem dejal, da je Združeno kraljestvo sicer zavezano pomagati tistim, ki so ogroženi zaradi vladavine talibanov, a morajo hkrati biti pozorni na tiste, ki predstavljajo grožnjo državi.

Britanske oblasti se bojijo, da bi vojaki Islamske države poskušali izkoristiti evakuacijske lete, s katerimi želijo pomagati Afganistancem, ki so v zadnjih 20 letih delali za britansko vojaško in diplomatsko osebje.

Viri iz varnostnih služb opozarjajo, da dlje kot traja evakuacija, večja je nevarnost infiltracije koga izmed bojevnikov Islamske države med tiste, ki jih želijo rešiti iz Kabula.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!