Na Gorenjskem v letošnji smučarski sezoni že 30 nesreč

Slovenija 13. Feb 202210:37
Kranjska Gora
PROFIMEDIA

Policisti Policijske uprave Kranj se v letošnji smučarski sezoni soočajo z velikim številom nesreč smučarjev na gorenjskih smučiščih, zato pozivajo k varnemu smučanju in dosledni uporabi zaščitne smučarske opreme.

Kranjski policisti so v minulih dveh dneh obravnavali dve nesreči, eno na smučišču, drugo na sankališču. Smučarka si je pri padcu poškodovala roko, sankačica pa je med sankanjem z nogo trčila v bankino in padla s sank ter si pri tem poškodovala nogo.

30 nesreč, sezone pa še ni konec

Nedavna dogodka pa sta bila le dva izmed okrog 30 smučarskih nesreč, ki so se v letošnji smučarski sezoni pripetile na gorenjskih smučiščih. V skoraj vseh primerih so smučarji padli sami. Med njimi je bilo deset otrok, pri sedmih je bil podan sum na težje poškodbe, večinoma zlome.

Po navedbah gorenjskih policistov pa so nesreč večinoma prihaja zaradi neprilagojene hitrosti smučanja glede na znanje, poznavanja proge in razmer, pa tudi zaradi utrujenosti in zdrsov.

Policijska uprava Kranj zato poziva k varnemu smučanju in upoštevanju pravil varnega smučanja, saj oboje bistveno znižuje možnost padcev in nesreč. Posledice pa zmanjša tudi primerna zaščitna oprema. “Čelada je obvezna do vključno štirinajstega leta starosti, zelo priporočljiva pa je tudi za odrasle. Navsezadnje kot edini kos opreme varuje glavo,” so še zapisali.

V tem tednu se nadaljuje tudi akcija Šolar na smuči v organizaciji Smučarske zveze Slovenije, Zavoda za šport RS Planica in Policije. V akcijo je vključenih okrog 2500 četrtošolcev. Ti se bodo od tega ponedeljka do petka preizkusili v panogi alpsko smučanje. Dogodki bodo potekali na petih smučiščih, zašenši na Krvavcu. Otroke bo spremljal tudi policist smučar.

Previdno tudi v gorah

Nesreče na smučiščih pa niso le smučarske. Policisti so v soboto v Kranjski Gori obravnavali poškodbo planinke, ki si je pri zdrsu po zaledenelem terenu poškodovala nogo, pomagali so ji gorski reševalci.

Do še ene nesreče v gorah pa je prišlo v občini Bovec. Na poti z vrha Prisojnika proti Vršiču sta planinca našla osebo, ki ni kazala znakov življenja. Posredovali so gorski reševalci Gorske reševalne službe Bovec in policijski helikopter Letalske policijske enote z dežurno ekipo na krovu. Truplo preminulega planinca so s helikopterjem prepeljali v Trento, kjer ga je prevzela komunalna služba.

Komentari

Vaš komentar