Mark Cuban za N1: Kaj vzbudi vašo radovednost in kaj ste s tem naredili?

N1 Studio 10. Avg 202120:40 > 20:48 2 komentarja

Mark Cuban je 63-letni poslovnež. Po Forbesu je eden najbogatejših Zemljanov s 4,4 milijarde dolarjev (3,7 milijarde evrov) vrednim premoženjem. Obogatel je leta 1999, ko sta Toddom Wagnerjem Yahooju za šest milijard dolarjev prodala spletno platformo za predvajanje v živo. Leto kasneje je Cuban za 285 milijonov dolarjev (257 milijonov evrov) kupil večinski delež v košarkarskem klubu Dallas Mavericks, ki je danes s slovenskim supertalentom Luko Dončićem v Ljubljani podpisal najvišjo "rookie" pogodbo v zgodovini lige NBA, najvišjo v zgodovini kluba in najvišjo v zgodovini slovenskega športa.

Mark Cuban, tudi zvezda oddaje “Shark Tank” ameriške televizijske mreže ABC, je pomemben in vpliven v medijih, poslu, športu. New York Times je lani zanj zapisal, da se je kot predstavnik mladih tehnoloških mogotcev na parket lige NBA zavihtel kot drzen lastnik kluba, ki ga ni strah javne pozornosti in ki je hitro začel kritizirati status quo v ligi.

Kasneje je začel svoj vpliv uporabljati še širše. Postal je glasen kritik administracije Donalda Trumpa in zagovornik prenove ameriških zdravstvenih sistemov. Prisega na raznolikost, vključenost in zagovarja tako imenovani sočutni kapitalizem (compassionate capitalism). Živi prepričanje, da je treba tudi vračati. In ceni ljudi, ki so se ustvarili sami. Iz nič. S trdim delom, jekleno voljo in strastjo.

V intervjuju za N1 Slovenija, ki ga lahko v celoti pogledate zgoraj, govori o Luki Dončiću, o svoji filozofiji zmagovanja v poslu in življenju, o podjetju v Sloveniji, o priložnostih, ki jih še vidi tudi pri nas, ter o cepljenju proti covidu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje