Ali vlada izpolnjuje obljube, ki jih je dala upokojencem?

N1 video 23. Jul 202314:57 15 komentarjev
Upokojenci, denar, revščina
Foto: PROFIMEDIA

Mesec dni po izvolitvi je prvič pred kamero stopila nova predsednica največjega upokojenskega združenja v Sloveniji Zdenka Jan. Spregovorila je o pričakovanjih do vlade, ki njihove predloge ignorira – to se je zgodilo pri zakonu o dolgotrajni oskrbi, prav tako še vedno ne poznajo izhodišč pokojninske reforme. Komentirala je tudi proteste upokojencev in pojasnila, zakaj se je pridružila Aleksandri Pivec in jo kmalu tudi zapustila.

Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) ima prvič po letu 2016 novo vodstvo. Janeza Sušnika je na čelu zveze prejšnji mesec nasledila upokojena kriminalistična inšpektorica Zdenka Jan.

V prvem intervjuju po prevzemu funkcije je gostovala v oddaji N1 STUDIO, za začetek pa je bilo treba razčistiti okoliščine njene izvolitve. Za zmagovalko so jo namreč razglasili že po prvem krogu, čeprav je prejela točno polovico glasov (12 od 24), pravila pa za izvolitev v prvem krogu zahtevajo večino.

Po mnenju strokovnjaka za upravno pravo prof. dr. Rajka Pirnata z ljubljanske pravne fakultete namreč polovica ni večina. Je torej Zdenka Jan prepričana o legitimnosti svoje izvolitve?

Državni zbor je v minulem tednu sprejel vladni predlog zakona o dolgotrajni oskrbi, po odložilnem vetu državnega sveta so ga poslanci v petek potrdili še enkrat. Čeprav v ZDUS sprejem zakona načeloma pozdravljajo, pa ostro nasprotujejo obveznemu prispevku, ki ga bodo upokojenci plačevali v višini enega odstotka od neto pokojnine.

Kot pravi Zdenka Jan, so se z ministrom za solidarno prihodnost Simonom Maljevcem sestali in predstavili nekaj svojih predlogov, a niti eden ni bil upoštevan.

Na ministrstvu za delo, ki ga vodi koordinator Levice Luka Mesec, so sindikatom in delodajalskim organizacijam predstavili izhodišča za spremembe pokojninskega in invalidskega sistema. Septembra naj bi jih začel obravnavati ekonomsko-socialni svet, a po besedah Zdenke Jan o teh izhodiščih na ZDUS ne vedo ničesar. Kaj torej pričakujejo od vlade, ki je pokojninsko reformo Bruslju obljubila do konca leta 2024?

Nova predsednica ZDUS je spregovorila tudi o upokojenskih protestih, ki so v Ljubljani pod vodstvom nekdanjega poslanca SDS Pavla Ruparja potekali letos. Od teh “hrupnih pohodov po Ljubljani bi se distancirala”, je med drugim dejala Zdenka Jan. Več pa v spodnjem posnetku.

Za konec pa smo jo povprašali še o njeni politični karieri. Do leta 2020 je bila namreč članica Desusa, po vnovični vrnitvi Karla Erjavca in njegovem naskoku na premierski položaj pa je iz stranke izstopila in se pridružila nekdanji kmetijski ministrici Aleksandri Pivec. Za njeno stranko Naša Dežela je Zdenka Jan na lanskih volitvah tudi kandidirala za poslanko.

Kot je pojasnila, je v Pivec prepoznala “pošteno osebo”, kljub dejstvu, da je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) v zvezi z njenimi obiski Krasa in Izole pravnomočno ugotovila kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ter kršitev določb v zvezi s prepovedjo in omejitvami pri sprejemanju daril v javnem sektorju. Ali jo tudi danes vidi kot pošteno osebo?

Celotno oddajo si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje