Obisk na predčasnem glasovanju v Ljubljani primerljiv z včerajšnjim

N1 video 08. Jul 202107:16 > 15:15 1 komentar
predčasno glasovanje na referendumu o vodah
Borut Živulović/BOBO

Predčasno glasovanje o noveli zakona o vodah poteka od torka, zaključi pa se danes. Na ljubljanskem volišču danes ni gneče, obisk pa je primerljiv z včerajšnjim, je pojasnil koordinator volilnih okrajev na UE Ljubljana Ernest Mencigar.

Volivci, ki se v nedeljo ne bodo mogli udeležiti referenduma o noveli zakona o vodah, lahko še danes svoj glas oddajo predčasno. Glasovanje bo potekalo med 7. in 19. uro na 92 voliščih po državi.

Volivci lahko predčasno glasujejo samo na tisti okrajni volilni komisiji, na območju katere so vpisani v volilni imenik, torej kjer imajo prijavljeno stalno prebivališče.  Predčasnega glasovanja se je po podatkih občinskih volilnih komisij v dveh dneh udeležilo 54.456 volivcev oziroma 3,21 odstotka vseh volilnih upravičencev, je danes sporočila Državna volilna komisija (DVK).

To pomeni, da je bilo v prvih dveh dneh referendumskega glasovanja oddanih več glasov, kot jih je bilo na predčasnem glasovanju na parlamentarnih volitvah leta 2018, ko je predčasno oddalo svoj glas 53.158 volilcev (3,10 odstotka vseh oddanih glasov). V prvih dveh dneh predčasnega glasovanja na ponovljenem referendumu o zakonu o drugem tiru leta 2017 pa je glasovalo 8378 volivcev oziroma 0,49 odstotka vseh volilnih upravičencev, je še sporočila DVK.

Število predčasno oddanih glasov “bo odstopalo”

Koordinatorja volilnih okrajev na UE Ljubljana Ernesta Mencigarja smo vprašali, ali verjame, da bo udeležba na vseh treh dneh predčasnega glasovanja odstopala od siceršnje udeležbe na predčasnem glasovanju. “Mislim, da bo udeležba nekje v tistem delu, kot je ponavadi udeležba, kar se Ljubljane tiče je to okrog pet do šest tisoč volilcev na dan, tako da se mi ne zdi, da bo prav veliko odstopalo. Bo pa odstopalo od primerjave ostalih referendumov, seveda pa odvisno kateri so,” je pojasnil za N1.

Današnja udeležba v Ljubljani podobna včerajšnji

Volišča so večinoma na sedežih okrajnih volilnih komisij, zaradi nekaterih sprememb lokacij volišč pa so se na nekaterih pojavljale težave in nejasnosti. Predvsem v Mariboru in Ljubljani, kjer so volišča na novih lokacijah in volivci niso vedeli, kje lahko oddajo svoj glas. V Ljubljani je zaradi skupne lokacije za vseh 14 volilnih okrajev na Gospodarskem razstavišču nastala gneča, volivci pa so se pritoževali tudi zaradi slabo označenih volišč.

Drugi dan predčasnega glasovanja je bilo nejasnosti tako v Mariboru kot Ljubljani veliko manj, kot smo izvedeli, pa se je v Ljubljani predčasnega glasovanja na drugi dan udeležilo več ljudi kot na prvi dan, ko je nastajala gneča.

Kot je za N1 pojasnil Mencigar, je udeležba na predčasnem glasovanju v Ljubljani danes približno enaka kot je bila včeraj. “Tudi ni neke velike gneče. Ne glede na to je treba povedati, da je bila udeležba včeraj večja, kot je bila v torek, ko je bila gneča,” je pojasnil.

Prvi dan glasovalo več kot 24.000 oseb

Prvi dan, torej v torek, je sicer glas oddalo 24.697 volivcev oziroma 1,45 odstotka vseh volilnih upravičencev. Za primerjavo, prvi dan predčasnega glasovanja na ponovljenem referendumu o zakonu o drugem tiru pred štirimi leti je glasovalo 2541 volivcev oziroma 0,15 odstotka vseh volilnih upravičencev.

Pred nedeljskim referendumom bo v soboto nastopil volilni molk, v nedeljo pa se bodo odprla volišča po vsej Sloveniji za redno glasovanje. Referendum o noveli zakona o vodah bo potekal na pobudo Gibanja za pitno vodo, ki noveli nasprotuje. Referendumsko vprašanje se glasi: Ali ste za to, da se uveljavi zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o vodah (ZV-1G), ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 30. marca 2021?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje