Dedičem vrnili umetnine slavnega slikarja, ki so jih zaplenili nacisti (VIDEO)

Kultura 21. Sep 202316:38 0 komentarjev

Sedem umetniških del avstrijskega ekspresionista Egona Schieleja, ki so jih med drugo svetovno vojno ukradli nacisti, so vrnili dedičem prvotnega lastnika.

Ukradena umetniška dela avstrijskega ekspresionističnega slikarja Egona Schieleja so po več kot sedemdesetih letih vendarle prišla v roke pravim lastnikom.

Nacisti so namreč med drugo svetovno vojno – leta 1941 – prvotnega lastnika umetniških del ubili, umetnine pa so bile pozneje na različnih koncih sveta. Dela so nato v začetku leta zasegli Muzeju moderne umetnosti v New Yorku in jih vrnili dedičem pravega lastnika.

Za zdaj so slike razstavljene na Manhattnu, dediči pa upajo, da bodo sedem del v prihodnosti prodali, izkupiček pa donirali fundaciji za mlade umetnike, poroča CNN.

V rubriki Poglobljeno smo poročali, da v Sloveniji pri raziskovanju usode umetnin, ki so med drugo svetovno vojno postale nacistični plen, krepko zaostajamo. Nekatera dela so Nemci odpeljali iz države, spet druga hranijo različni domači muzeji, pomanjkljiva dokumentacija pa onemogoča iskanje pravih lastnikov.

Več o tem v članku V “dobri veri” kupljen nacistični plen