Kako bomo epidemijo obvladovali jeseni: dve fazi in trinajst ukrepov

Koronavirus 18. Avg 202207:09 > 19. Avg 2022 06:39 11 komentarjev
Mario Fafangel
N1

Predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so predstavili strokovna izhodišča in usmeritve za obvladovanje epidemije covida-19 v jesensko-zimskem času. Usmeritve je pripravila posvetovalna skupina za spremljanje koronavirusa, ki jo vodi epidemiolog Mario Fafangel, jih pa mora še preučiti ministrstvo za zdravje, ki bo podrobnejša navodila predstavilo naslednji teden. Predlagane usmeritve zajemajo dve fazi in trinajst ukrepov, so predstavili predstavniki posvetovalne skupine.

Predlagane usmeritve ob tem temeljijo na petih možnih dolgoročnih scenarijih razvoja epidemije, ki so zmanjšana ogroženost, redne ponovne okužbe, težko obvladljiva zima, neobvladljiva zima in stanje nove pandemije. Nove usmeritve za pripravljenost in odzivanje na epidemijo covida-19, ki so jih pripravili v posvetovalni skupini za spremljanje koronavirusa, obsegajo dve fazi in trinajst ukrepov, je napovedal vodja posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa pri NIJZ epidemiolog Mario Fafangel. Ukrepi so v obeh fazah enaki in se stopnjujejo, je dodal.

Prva faza, ki je predvidena za jesen in zimo, je zaradi poletnega vala okužb z različico omikron v Sloveniji delno že začela veljati 22. julija. Kriterij za prehod v drugo fazo je odvisen od zasedenosti postelj na bolnišničnih oddelkih za intenzivno terapijo, namenjenih covidnim bolnikom. V primeru najslabše možnosti, torej petega scenarija ali stanja nove epidemije, pa posvetovalna skupina predlaga vladi, da v najkrajšem možnem času skliče sestanek predstavnikov stroke in vlade glede presoje o nadaljnjem ukrepanju.

Glede na usmeritev posvetovalne skupine bi se isti dan, ko bi projekcije napovedale, da bomo v 21 dneh presegli polovico zmogljivosti na intenzivnih oddelkih za covidne bolnike, sestali posvetovalna skupina in nacionalna skupina za koordinacijo posteljnih kapacitet za bolnike s covidom-19. Ti bi odločili, ali ministrstvu za zdravje podata predlog za prehod v drugo fazo. Če bi po 14 dneh druge faze projekcije še vedno kazale 50-odstotno zasedenost postelj za intenzivne bolnike, bi sledil sestanek stroke in vlade o nadaljnjem ukrepanju. Če bi se stanje umirilo, bi sledilo še sedem dni druge faze, ko pa bi projekcija zasedenosti intenzivnih postelj padla pod 30 odstotkov, bi pristojni skupini ministrstvu predlagali prehod nazaj v prvo fazo.

Predlagane ukrepe si lahko ogledate tudi na spodnji fotografiji.

Vizualizacija predlaganih ukrepov
NIJZ

“Cilj priporočil je zaščititi zdravje prebivalcev,” je opisal Fafangel. Kazalnik, ki bo napovedal tveganje in preskok iz prve v drugo fazo, bo zasedenost enot za intenzivno zdravljenje v bolnišnicah. Najbolj pomembni ukrepi ostajajo zdravljenje in cepljenje, pa tudi zračenje zaprtih prostorov. “Cepljenje v nobeni od teh faz ni predvideno kot obvezno,” je dejal Fafangel, ki pa vseh trinajstih ukrepov ni predstavil, ampak le štiri izmed njih: maske, samotestiranje v vzgoji in izobraževanju, izolacijo in karantene ter omejitve na dogodkih in prireditvah.

Preostali ukrepi vključujejo še: cepljenje, prezračevanje, uporabo aplikacije Ostani zdrav v višjih in visokošolskih zavodih, odzivanje na izbruhe, spremljanje širjenja covida-19, delo na domu, priporočila za osebe, ki so bile v stiku z okužbo, zdravljenje in testiranje.

Priporočila NIJZ bodo sedaj preučili na ministrstvu za zdravje, kjer so v te namene oblikovali koordinacijsko skupino. Podrobnejša navodila bodo predstavljena predvidoma naslednji teden, je napovedal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Tadej Ostrc. Faza ena velja že zdaj oziroma se bo začela, ko priporočila potrdi ministrstvo za zdravje.

Maske

Uporaba zaščitnih mask bo v prvi fazi nujna v zdravstvu, lekarnah, domovih za ostarele in socialno varstvenih zavodih, sicer pa je uporaba mask priporočena. V drugi fazi so maske nujne v vseh zaprtih javnih prostorih, vključno z javnim prevozom, iz česar pa so izključene vzgojno-izobraževalne ustanove.

Samotestiranje v vzgoji in izobraževanju

Samotestiranje za učence, dijake in študente se bo izvajalo na domu. “To je populacija, pri kateri je zaradi dinamike njihovih stikov zelo pomembna za razvoj epidemije,” je opisal Fafangel. V fazi se bo samotestiranje izvajalo ob pojavu simptomov, v fazi dve pa bo samotestiranje presejalno tudi za osebe, ki nimajo znakov, in sicer vsaj enkrat na teden.

Izolacija in karantena

“Če si bolan, ostaneš doma in virusa ne širiš naprej,” je dejal Fafangel. V nobeni od faz niso predvidene karantene za osebe brez znakov okužbe. Posvetovalna skupina v obeh fazah priporoča, da tako kot doslej, izolacija okuženih s koronavirusom traja 10 dni, ob negativnem testu pa jo je mogoče prekiniti že sedmi dan.

Delo na domu bi bilo v prvi fazi priporočeno za osebe s tveganjem za težji potek bolezni, ki jim narava dela to omogoča. V drugi fazi bi bilo delo od doma zanje nujno.

Dogodki in prireditve

“Prepovedi dogodkov imajo kontra epidemiološki efekt,” je dejal Fafangel, saj se dogodki takrat selijo v slabše nadzorovane privatne prostore. V nobeni od faz tako ne bo prepovedi dogodkov, v drugi fazi bodo higienska priporočila NIJZ postala nujna, število obiskovalcev pa se bo moralo prilagoditi.

Smernice s področja zdravljenja

“Uspeh zdravljenja je odvisen od števila bolnikov,” je dejala vodja delovne skupine za klinično obravnavo in zdravljenje pri posvetovalni skupini infektologinja Tatjana Lejko Zupanc. “Na voljo imamo nekaj terapevtskih možnosti, ki preprečijo napredovanje bolezni v težko obliko,” med katerimi je omenila zdravilo remdesivir. Že predvidoma naslednji teden naj bi začeli uporabljati še eno zdravilo z imenom paxlovid, ki se bo dajalo v domači rabi v tabletah. Prehod v drugo fazo je odvisen od zasedenosti enot intenzivne terapije, je dejala.

Cepljenje in razvoj prilagojenih cepiv

Cepljenje proti covidu-19 z drugim poživitvenim odmerkom se priporoča osebam, starejšim od 60 let ter posebej ranljivim kroničnim bolnikom. Osebam, ki še niso pristopile k cepljenju proti covid-19, predstavniki NIJZ priporočajo, da to storijo čim prej. V primeru velikega zanimanja za cepljenje, ko bi interes presegel zmogljivosti cepilnih centrov, v posvetovalni skupini predlagajo aktivacijo sistema množičnega cepljenja.

Vodja delovne skupine za cepljenje proti covidu-19 pri posvetovalni skupini imunolog Alojz Ihan je spregovoril o cepljenju in razvoju cepiv, ki so prilagojena na aktualne različice koronavirusa. Več v posnetku.

Fafangel je konec junija ob predstavitvi članov posvetovalne skupine napovedal, da bo skupina priporočila oblikovala na podlagi treh scenarijev. Scenarij A bo veljal v primeru širjenja obstoječe koronavirusne različice omikron, ki predstavlja manjše tveganje za hud potek bolezni kot prejšnje različice, tudi zaradi razvite imunosti posameznikov po cepljenju ali preboleli okužbi.

Scenarij B bi pomenil bolj nevarno bolezen covid-19, tveganje za hud potek bolezni bi bilo na ravni prejšnjih različic. V tem primeru bi skupina tehtala o predlogih nekoliko strožjih epidemičnih ukrepov. Scenarij C bi v veljavo stopil v primeru hudega poslabšanja epidemičnih razmer.

NIJZ je na spletni strani objavil tudi priporočila za preprečevanje prenosa in širjenja okužb s koronavirusom na prireditvah in dogodkih. V priporočilih, ki so razdeljena na dva scenarija, med drugim svetujejo vzdrževanje medosebne razdalje, razkuževanje ali umivanje rok in nošnjo zaščitnih mask. Več o priporočilih preberite v prispevku NIJZ s priporočili za preprečevanje širjenja koronavirusa na prireditvah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje