Vladne pomoči podjetjem in socialno ogroženim, kdo bo upravičen?

Slovenija 18. Avg 202206:12 > 17:03 15 komentarjev
Bor Slana/ BOBO

Vlada je na prvi seji po dvotedenskem premoru sprejela predlog pomoči podjetjem zaradi povišanih cen plina in elektrike ter tudi draginjskih dodatkov za socialno ogrožene. Gospodarski minister Matjaž Han je dejal, da gre za prvi ukrep in da bodo sledile še druge pomoči za podjetja.

Vlada je do zdaj že sprejela regulacijo cen elektrike in plina za gospodinjstva, male poslovne in zaščitene odjemalce, potrdila predlog zakona za začasno znižanje DDV na energente. Pred začetkom jesenske ogrevalne sezone napoveduje tudi regulacijo cen kurilnega olja in daljinskega ogrevanja, ki pa je do zdaj še ni sprejela.

Pomoč za 50 tisoč socialno ogroženih družin

Danes pa je sprejela predlog pomoči socialno ogroženim prebivalcem v času draginje, med katerimi bodo enkratni draginjski dodatki. Kot je dejal minister za delo Luka Mesec, se je ta valda bolj potrudila kot prejšnja in pripravila ciljne ukrepe.

Tako bodo do dodatka upravičenih 54 tisoč prejemnikov socialnih pomoči ter devet tisoč prejemnikov varstvenega dodatka. Prejemniki bodo dobili po 200 evrov dodatka za samsko osebo, pri veččlanskih družinah pa se bodo pomoči po besedah ministra seštevale. “V dvočlanskih gospodinjstvih bosta člana upravičena do 314 evrov, če imata otroka, bosta prejela še dodatnih 118 evrov pomoči oziroma polovico tega, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo.”

Druga ciljna množica pa so – tako minister – “najbolj ogroženi” invalidi. Teh je približno 7.400, vsak bo prejel po 200 evrov. “Če invalid živi v socialno ogroženem gospodinjstvu, bo prejel tudi dodatek za ogrožena gospodinjstva,” je dejal Mesec.

Dodatki naj bi bili izplačani na enak način kot socialne pomoči, izplačila se bodo začela novembra. Vrednost prvega kroga izplačil je po besedah Mesca ocenjena na 41 milijonov evrov, od tega 27 milijonov evrov za letošnje ter 14 milijonov evrov za prihodnje leto. Mesec je dejal, da ob tem v sistem pomoči vabijo tudi ljudi, ki morda sploh ne vedo, da so do njih upravičeni. “Predvsem gre za samske ljudi, ki so starejši od 65 let, največkrat gre za ženske, ki velikokrat niti ne vedo, da jim pripada socialna pomoč ali varstveni dodatek.”

Pomoči za gospodarstvo

Po številnih pozivih iz gospodarstva, da bi morala država zaradi visokih cen energije pomagati tudi podjetjem, so ministri danes sprejeli tudi osnutek predloga zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen elektrike in plina. “To je šele prvi ukrep v letošnjem letu, hudi časi prihajajo,” je dejal gospodarski minister Matjaž Han in dodal, da se na vladi zavedajo problematike visokih cen energentov. “GZS je naredila anketo med 61 podjetji, kjer štiri petine podjetij napoveduje, da bo to zmanjšalo njihov dobiček in da bo to vplivalo na njihovo konkurenčnost.”

Kot je povedal Han, bodo pomagali podjetjem, ki so se jim cene energentov glede na lani najmanj podvojile. Ta podjetja bodo lahko zaprosila za nepovratno pomoč v višini 30 odstotkov upravičenih stroškov zvišanj cen elektrike in plina. Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), kjer ukrep pozdravljajo, ocenjujejo, da bo do pomoči upravičenih pet tisoč podjetij.

Mala in srednja podjetja bodo po predlogu upravičena do največ pol milijona evrov pomoči, velika pa do največ dva milijona evrov. Za ukrep bo namenjenih 40 milijonov evrov (črpali jih bodo s proračunske postavke ministrstva za gospodarstvo), polovica bo izplačana letos, druga polovica prihodnje leto. Vloge bodo podjetja lahko oddala do sredine novembra, sprejemala jih bo agencija Spirit. Podjetja bodo morala predložiti račune za lansko drugo polletje ter letošnje račune za junij, julij, avgust in september. Podatki za oktober, november in december pa bodo ocenjeni. Prvo izplačilo bo do konca leto, drugo do sredine marca.

Han je, kot omenjeno, poudaril, da je to prvi ukrep. Tudi GZS jeseni pričakuje nadaljnje ukrepe, saj danes sprejeti naslavlja letošnje podražitve energentov, s prihodnjim letom pa naj bi se cene še močneje dvignile.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje