Kdaj bo nepremičninski balon v Sloveniji začel puščati?

Gospodarstvo 06. Jun 202216:49 2 komentarja

Rast cen nepremičnin se umirja, kar pa ne pomeni, da bodo nižje tudi cene, je v N1 STUDIO ocenil prof. dr. Marko Pahor z ljubljanske ekonomske fakultete.

Predavatelj na ljubljanski ekonomski fakulteti prof. dr. Marko Pahor je gostoval v STUDIU N1, kjer je med drugim spregovoril o razmerah na nepremičninskem trgu. Med prioritetami nove koalicije so namreč tudi stanovanja.

Po Pahorjevi oceni smo trenutno v nepremičninskem balonu. Tega presojamo glede na rast cene v primerjavi s temeljem za to ceno, je pojasnil. Od nepremičnine ob nakupu pričakuješ realno rast prihodkov, lahko pa cene prehitevajo rast realnih dohodkov gospodinjstev, kar se v Sloveniji dogaja zadnjih pet ali šest let.

V nekem trenutku tako pride do tega, da je realna cena nepremičnin višja od sposobnosti prebivalstva, da to plača, pojasnjuje Pahor. To se je pri nas zgodilo nekje sredi leta 2021. “Od začetka 2021 je rast nepremičnin 15 odstotkov letno. To statistično pomeni, da smo v balonu,” je pojasnil. “Od začetka 2006 do sredine 2008 je trajalo leto in pol, da se je prevesilo navdzdol,” je povedal in dodal, da zdaj to obdobje traja le tri četrtine leta.

Kdaj bo začel balon puščati?

Na vprašanje, kdaj bo začel ta balon puščati, Pahor pravi, da “prej ali slej”. Zadnji podatki že kažejo na to, da so se začele v zadnjem četrtletju cene nepremični, vsaj v Ljubljani, umirjati, pojasnjuje. Dogaja se več stvari: inflacija zavira realno rast cen, negotovost in pričakovanje krize, višji stroški … “Pomembno je tudi to, da se dražijo krediti. Ugodni krediti so poganjali vrednost nepremičnin,” je dejal. Lahko se zgodi tudi to, da se bo cena nepremičnin ustavila, je še ocenil Pahor in dodal, da so vsi znaki, da se umirja tudi rast. Ni pa nujno, da bo prišlo do znižanja cen nepremičnin. Lahko se zgodi, da bodo cene nepremičnin nominalno ostale enake, gospodarska rast, višji BDP in rast plač pa jih bodo dohitele,” je še pojasnil Pahor.

Več v zgornjem posnetku.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje