Kitajska predstavila najhitrejši vlak na svetu

Magazin 22. Jul. 202111:59 > 14:15
Delite:

Vlak na magnetni blazini ali maglev, ki lahko doseže hitrost 600 kilometrov na uro, so predstavili v kitajskem mestu Čingdau.

Vlak, ki so ga predstavili kot najhitrejši vlak na svetu, je razvila kitajska državna železniška korporacija. “Maglev” je okrajšava za “magnetna levitacija”. Videti je, kot da vlak “plava” zaradi elektromagnetne sile, zaradi katere drsi nad tiri.

Liang Džianjing, namestnik generalnega direktorja in glavni inženir CRRC Sifang, podružnice državne korporacije, je za kitajske državne medije povedal, da ima vlak poleg svoje hitrosti tudi nizko stopnjo zvočnega onesnaževanja in zahteva manj vzdrževanja kot drugi hitri vlaki.

Prototip novega vlaka so medijem predstavili leta 2019. Istega leta je Kitajska napovedala ambiciozne načrte za oblikovanje triurnih prevoznih krogov med glavnimi metropolitanskimi območji.

Hitra železnica je glavna prednostna naloga Kitajske, katere cilj je povezati več velikih mest z vlakom, da se zmanjšajo čas in stroški, potrebni za potovanje po državi z največ prebivalci na svetu.

Trenutno lahko povprečni hitri vlak na Kitajskem vozi približno 350 km/h, letala pa letijo s hitrostjo 800-900 km/h. Vlaki, kakršen je bil ta teden predstavljen v Čingdau, bi lahko zapolnili kritični srednji prostor.

Vendar pa obstaja tudi pomembna prepreka: omrežje tirnic, primernih za tovrsten vlak, ni dokončano.

Trenutno ima Kitajska v komercialni uporabi samo eno maglev linijo, ki povezuje letališče Pudong v Šanghaju s postajo Longjang Road v mestu. Potovanje, dolgo 30 kilometrov, traja približno sedem minut in pol, pri čemer vlak doseže hitrost do 430 km/h.

V načrtu naj bi bila gradnja več novih tirov, primernih za tovrstne vlake, med njimi tudi proga, ki povezuje Šanghaj in Hangdžou ter proga, ki povezuje Šengdu in Šongčing.

Komentari

Vaš komentar