Veter podrl skavtski tabor: “To je bilo najhujših deset minut v mojem življenju”

N1 video 13. Jul 202310:06 > 12:45 7 komentarjev
Tabor Naklo
N1

Na območju Naklega je neurje ponoči uničilo tabor na sotočju Tržiške Bistrice in Save, kjer so taborili skavti. Orkanski veter je podrl več dreves, eden od otrok pa je bil poškodovan, zato so ga že ponoči odpeljali z rešilnim vozilom. "To je bilo najhujših deset minut v mojem življenju. Med otroki je vladal kaos, en šotor je dobesedno raztrgalo na pol," je za N1 povedala voditeljica skavtov. Rešili so jih gasilci in jih namestili v osnovno šolo.

Tudi z gorenjskega konca poročajo o številnih posledicah nočnega neurja, ki je prešlo našo državo. Orkanski veter, ki je začel pihati okoli 3.30 ponoči, je podiral drevesa na območju Naklega in uničil tabor, kjer je taborilo 75 skavtov iz Ajdovščine in Ljubljane. Stari so med 11 in 16 let.

Kampirali so na sotočju Tržaške Bistrice in Save, močan veter pa je začel šotore nositi naokoli, je za N1 dogajanje opisal župan Naklega Ivan Meglič. 

Na teren je z desetimi vozili prišlo 38 gasilcev, ki so si morali naprej ustvariti pot do tabora, saj je bila cesta zaradi številnih podrtih dreves neprevozna.

Ekipi N1 se je uspelo prebiti do skavtov, ko so zjutraj pospravljali razdejanje. Voditeljica 4. čete Ljubljana Kristina Zajc je povedala, da jih je zbudilo “hrumenje nad hribom”, kmalu pa so šotori začeli leteti po zraku. “To je bilo najhujših deset minut v mojem življenju,” je priznala.

“Med otroki je vladal kaos, en šotor je dobesedno raztrgalo na pol.” Med neurjem je eden od skavtov utrpel poškodbe glave, ko je vanj udarila palica šotora, ki ga je veter dvignil. Več o burni noči skavtov si poglejte v spodnjem posnetku. 

Otroke iz tabora so gasilci skupaj s Civilno zaščito Naklo namestili v osnovno šolo Naklo, kjer so dobili malico in čaj, nato pa so jih pobrali starši.

“Verjetno so s taborom za letos zaključili, ” je dejal župan Naklega Ivan Meglič.

Tabor Naklo Tabor Naklo
N1
Tabor Naklo Tabor Naklo
N1
Podrta drevesa Podrta drevesa
N1
Tabor Naklo Tabor Naklo
N1
Tabor Naklo Tabor Naklo
N1
Tabor Naklo Tabor Naklo
N1
Tabor Naklo Tabor Naklo
N1
Tabor Naklo Tabor Naklo
N1
Tabor Naklo Tabor Naklo
N1
Tabor Naklo Tabor Naklo
N1
Podrta drevesa Podrta drevesa
N1
Podrta drevesa Podrta drevesa
N1

A intervencije za gasilce še ni bilo konec. Kmalu so namreč prejeli obvestilo, da je tudi na drugem bregu Tržiške Bistrice v gozdu ujetih večje število skavtov in nekaj turistov. “Pot do njih je bila neprehodna in jo je bilo treba očistiti ter zavarovati pred morebitnim dodatnim podiranjem drevja,” so sporočili iz Civilne zaščite Naklo, ki je aktivirala še pogodbenega izvajalca, ki je odstranil drevesa in očistil pot, saj sta bila na istem območju ujeta še dva avtodoma.

V zgornjem Posočju preselili udeležence dveh taborov

V planinskem taboru v Čezsoči je poškodovalo šotorišča, 65 otrok in 15 spremljevalcev pa so gasilci skupaj s policisti iz Bovca prepeljali v gasilski dom Bovec. Na cesti od Robiča proti meji z Italijo je zemeljski podor zaprl polovico ceste.

Po besedah poveljnika civilne zaščite Bovec Edija Melinca v planinskem taboru v Čezsoči k sreči ni bilo poškodovanih, v bližini je namreč neurje podrlo nekaj dreves.

skavti v tolminu, neurje skavti v tolminu, neurje
Policijska uprava Nova Gorica
skavti v tolminu, neurje skavti v tolminu, neurje
Policijska uprava Nova Gorica

V občini Bovec so ponoči čistili številne ceste, ki so bile zaradi posledic neurja zaprte. Cesta od Serpenice proti Bovcu je še vedno polovično zaprta, več stranskih cest pa je zaprtih, je še pojasnil Melinc.

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je v vasi Čezsoča odkrilo več stanovanjskih hiš, Melinc pa je dejal, da je odkritih streh na območju Bovške občine po trenutnih podatkih šest.

Neurje je poškodovalo šotore tudi skupini taborečih v Zatolminu nad koriti, tudi njih so gasilci prepeljali v gasilski dom, so pojasnili na Policijski upravi Nova Gorica. Vir: STA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje