Parkirišče za taksije narisali kar na kolesarski stezi

N1 video 13. Sep 202120:00 2 komentarja

Na Miklošičevi cesti v središču Ljubljane so preko kolesarskega pasu z rumeno barvo zarisali tri parkirna mesta za taksije. Po mnenju Ljubljanske kolesarske mreže je sprememba nejasna in kontradiktorna ureditvi območij za pešce, lahko pa bo vodila tudi v konflikte.

Na Miklošičevi cesti v središču Ljubljane so nedavno preko kolesarskega pasu z rumeno barvo zarisali tri parkirna mesta za taksije. Kolesarje na tem mestu tako ovirajo parkirana vozila, zanje pa ni ustrezne označbe o spremembi prometne ureditve.

Sprememba se je pojavila za Hotelom Union v smeri od Frančiškanske cerkve Marijinega oznanjenja proti Miklošičevem parku.

Kolesarski pas na Miklošičevi
N1

“Ureditev kontradiktorna in nejasna”

V Ljubljanski kolesarski mreži so za N1 sporočili, da je prometna signalizacija na tem mestu nejasna in bo lahko vodila v konflikte, v primeru nesreče pa bo tudi nejasna odgovornost udeležencev.

Sporočili so tudi, da je ureditev tipična za Mestno občino Ljubljana (MOL). “Ureditev je nekaj na pol in nejasna za kolesarje. Zdaj je tam sicer hkrati urejeno območje za pešce, ki pa ga določa le malo opazen znak, ne pa tudi videz in ureditev ulice (ta je ustrezna šele od količkov dalje). Zaris parkirnih mest ter to, da niso prej izbrisali kolesarskega pasu, je kontradiktorno ureditvi območij za pešce,” so pojasnili.

Kolesarske površine morajo biti povezane

Glede na pravilnik o kolesarskih površinah so osnovne zahteve za načrtovanje kolesarskih površin povezanost, neposrednost, privlačnost, prometna varnost in udobnost, pri čemer povezanost kolesarske površine pomeni, “da je mogoče od izhodišča do cilja poti kolesariti brez prekinitve ali bistvene spremembe v vrsti kolesarske površine ter imeti možnost vračanja po isti ali drugi poti na začetno točko poti”.

Pravilnik o kolesarskih površinah kombinacije kolesarskih površin s parkirnimi mesti za taksije ne omenja. Omenja pa denimo, da je kolesarski pas na cestah v naselju lahko namenjen tudi prometu drugih vozil.

Omenja tudi primer, da kolesarski pas poteka preko avtobusnega postajališča na vozišču. V tem primeru se mora “označba kolesarskega pasu končati najmanj pet metrov pred označbo postajališča in nadaljevati tri metre po označbi za postajališče”.

MOL smo zaprosili za pojasnila nove ureditve, na njihove odgovore še čakamo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje