Vizjak ob referendumu: “Ni šlo za argumente, šlo je za čustva”

N1 video 11. Jul 202120:18 > 22:36 2 komentarja
Andrej Vizjak
Žiga Živulovič jr / BOBO

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je ob štetju referendumskih rezultatov spregovoril o "zlorabi rešitev v zakonu za pozivanje k ohranjanju pitne vode" ter kljub morebitnemu porazu na referendumu napovedal, da se bo še naprej "boril za okolje, naravo in slovenske vode".

Ob štetju rezultatov referenduma o noveli zakona o vodah je minister za okolje in prostor Andrej Vizjak za N1 pojasnil, da si bodo na ministrstvu ne glede na rezultat referenduma še naprej prizadevali za “ohranjanje narave, okolja in slovenskih voda”.

“Mislim, da je zelo pomebno, da skrbimo za te vrednote, žal pa mi je oziroma obžalujem, da so se zlorabile in ugrabile za neke druge cilje. Ker ni šlo za argumente, šlo je za čustva. Mi smo predlagali rešitev, ki izboljšuje ohranjanje voda, ohranjanje priobalnega pasu in povečuje denar za vzdrževanje vodotokov,” je ob tem povedal Vizjak, ki je prepričan, da bo v primeru zavrnitve zakona na referendumu “nekdo nekdaj spoznal, da so bili predlogi koristni, in jih bo verjetno ponovil”.

O zlorabi zakonskih rešitev

Vizjak je ob tem dejal, da je pri referendumski kampanji pobudnikov referenduma šlo za “zlorabo rešitev v zakonu za pozivanje k ohranjanju pitne vode”, ki je imamo po njegovih besedah v Sloveniji dovolj. Poudaril je, da se “naravnost čudi vsem pobudnikom referenduma, kako niso vstali, ko se je gradil kanal skozi največji slovenski vodonosnik”.

“Takrat je bilo sve mirno in vse tiho, ta kanalizacija se je praktično zgradila in ni bilo nikogar nikjer. To je dejansko bistveno bistveno bistveno večji poseg in grožnja pitni vodi, kot pa recimo ta zakon, ki dejansko omejuje gradnjo na priobalnem zemljišču,” je prepričan minister za okolje. 

Na vprašanje o tem, kaj bo sledilo morebitnemu porazu na referendumu, je odgovoril: “Boril se bom za okolje, naravo in slovenske vode“. O tem, kaj rezultat pomeni za prihodnost stranke in prihodnost vlade ni želel odgovarjati. Zavrnil pa je možnost svojega odstopa.

“Obžalujem manj denarja za ohranjanje vodotokov”

Vizjak je poudaril, da si bodo na ministrstvu še naprej prizadevali za ohranjanje slovenskega okolja, voda in narave. “V tem smislu je bil predlagan tudi ta zakon, da omejimo možnost pozidave. Ta zakon je bil zlorabljen in ugrabljen za nek drug namen, za aktivacijo enega dela volilnega telesa, to je očitno uspelo. Jaz samo obžalujem, da bo še vedno manj denarja za ohranjanje vodotokov. Namreč prepogosto poplavljajo in poplavljajo zaradi tega, ker so slabo vzdrževani,” je pojasnil.

“Ta novela bi prinesla tudi precej denarja za ta namen. Bomo se trudili na drug način ta denar zagotoviti,” je dodal Vizjak.  

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje