Da bi videli bolj jasno: od eksplozij v slovenski politiki do pogovora iz ozadja

Podkast 02. Jan 202405:15
Mavrica nad
Foto: Aljaž Uršej/N1

Minulo leto je v našem N1 podkastu postreglo z nekaterimi zanimivimi debatami, soočenji mnenj, nestrinjanji. In s strinjanji, razlagami in poglobljenimi pogovori. Kdaj pa kdaj pa tudi z zabavnimi anekdotami. Vsekakor s pogovori, zaradi katerih lahko marsikaj vidite bolj jasno: od eksplozij v slovenski politiki do dogajanja iz ozadja.

Kaj vse smo lani izvedeli v N1 podkastih v pogovorih, v katerih je na različne teme sodelovalo več gostov?

Marsikdaj so pojasnili stvari, razložili ozadja, poglobljeno pojasnili neko perečo temo; včasih smo o politiki soočili goste in kresala so se različna mnenja; občasno pa je bilo v podkastih s skupino gostov tudi zabavno. Nekaj izbranih podkastov z razpravami iz pravkar minulega leta 2023 vam danes ponovno ponujamo v poslušanje oziroma ogled.

EKSPLOZIJE V SLOVENSKI POLITIKI

cirman brglez troha
N1

Konec oktobra, po politično najbolj eksplozivnem tednu od volitev, po tednu pričanj, obremenilnih izjav, afer, izključitev, odstopov, preobratov, sprememb, spopadov znotraj koalicije, pozivov k predčasnim volitvam in javnih obračunavanj … smo gostili Primoža Cirmana, Tadeja Troho in Aljo Brglez, ki so v polemični debati soočili različna mnenja. Se je v slovenski politiki zgodila točka preloma? O kakšnih centrih moči govori Primož Cirman? Zakaj Tadej Troha omenja sekto? In ali bo Alja Brglez Anžetu Logarju svetovala ustanovitev stranke? Odgovori in debata so tu: Eksplozije v slovenski politiki: se je ta teden zgodila točka preloma?

ANŽE LOGAR KOT HAMLET V POLITIKI

Decembrski obračun s političnim letom 2023. Kaj je leto 2023 prineslo državljankam in državljanom v političnem smislu? Kdo ga je najbolj zaznamoval in kako? Zakaj se zdi, kot da smo v predvolilni kampanji? Kaj pomeni dogajanje med Anžetom Logarjem in SDS oz. Janezom Janšo? Kaj je naredila Golobova vlada in česa ne? Eden od podkastov, v katerih gostimo “naša” redna politična analitika, analitični duel med dr. Tadejem Troho in Luko Lisjakom Gabrijelčičem. Podkast epizoda: “Anže Logar je Hamlet slovenske desnice”.

lisjak gabrijelčič troha lovec
Denis Sadiković/N1

DELO HUMANITARNIH ORGANIZACIJ PO UNIČUJOČIH POPLAVAH

Nekaj tednov po poplavah, ki so opustošile in pretresle našo državo, smo o humanitarni pomoči in delu humanitarnih organizacij, pa tudi o tem, kakšna pomoč bo potrebna v naslednjem obdobju, govorili s predstavniki teh organizacij. Tudi o tem, kakšne so lepe zgodbe po poplavah, kako humanitarne organizacije zagotavljajo transparentnost in kje najdemo dobrodelnost v sebi. V podkastu so sodelovale nekatere največje humanitarne organizacije: Rdeči križ, Slovenska karitas, Slovenska filantropija, Adra Slovenija, Zveza prijateljev mladine Slovenije … Pogovor: “V 20 minutah se nam je javilo sedem ljudi in to mi je vlilo upanje”.

humanitarne
Jan Gregorc/N1

MINISTRSTVO JE DRŽAVA V DRŽAVI

Kje je v Sloveniji “prostor, kjer ti strejo duha”? Kje je zdaj somalska deklica, katere zgodbo pozna vsa Slovenija? Zakaj begunci ne “grejo na mejni prehod in tam zaprosijo za azil”? Poleti smo se o begunski problematiki in migracijah pogovarjali s predstojnikom katedre za ustavno pravo na ljubljanski pravni fakulteti dr. Samom Bardutzkym, aktivistko iz gibanja Ambasada Rog Zano Fabjan Blažič in novinarjem časnika Dnevnik, ki sistematično spremlja begunsko problematiko, Urošem Škerlom Krambergerjem. Govorili so vsak iz svojega polja delovanja. Pogovor: “Ministrstvo je država v državi”.

begunci podkast
Denis Sadiković/N1

KAOS V NAŠEM JAVNEM PROSTORU

Plakati na kozolcih in mavrične fasade, izginjanje javnih prostorov, ograjene soseske, umeščanje v prostor, anomalije, opozorila. V izjemno lucidnem in oči odpirajočem pogovoru o javnem prostoru v Sloveniji so sodelovali: dr. Miloš Kosec, Darja Matjašec in Nina Granda. Razprava je tu: Plakati zakrivajo gore, fasade kričijo, v krožiščih kič, javni prostor izginja.

N1 podkast javni prostor
Aljaž Uršej/N1

KAJ DOGAJA?

So že kdaj doživeli cenzuro ali poskus cenzure? Kako nastaja politična satira? Kako nastajajo liki? Kaj je dobra in kaj slaba komedija? Kje so meje, ki jih ne želijo prestopiti? Kakšen je pomen humorja za družbo? Satira kot družbena kritika, ki nastavlja ogledalo … Znani obrazi oddaje Kaj dogaja? (Tilen Artač, Alenka Marinič, Igor Bračič, Admir Baltić, Jernej Celec) v iskrivem pogovoru za N1:  Kako je “delati” Janšo, Goloba, Mesca, Fajon, Irgl …

kaj dogaja
Denis Sadiković/N1

PRAV POSEBEN PODKAST

Ob naši drugi obletnici “izhajanja” N1 pa smo vam pripravili prav poseben, maratonski podkast s pogovori iz ozadja ustvarjanja našega in vašega medija. Kdo smo ustvarjalci N1? Tisti, katerih imena vidite napisana ob člankih, novinarji, avtorji, urednice, uredniki, novinarke, avtorice? In kdo so tisti, ki s kamerami, montažami, fotoaparati in še marsikako drugače soustvarjajo ta portal? Pogovor iz ozadja sta skupaj vodila Miha Orešnik, ki sicer vodi oddaje N1 STUDIO, in Suzana Lovec, voditeljica N1 podkasta. Zanimiva in sproščena epizoda od prve do zadnje minute: N1 se razgali: Kaj se v resnici dogaja v zakulisju?

n1 podkast
N1