Plakati zakrivajo gore, fasade kričijo, v krožiščih kič, javni prostor izginja

Kakšna je kakovost javnega prostora v Sloveniji, zakaj in kako se uničuje in izginja? Kaj so težave, kje so vzroki in kje rešitve? Tudi o mavričnih fasadah, "okrasitvi" krožišč po državi, onesnaževanju javnega prostora s plakatnim kaosom, ograjenih soseskah ...

Gostje N1 podkasta o javnem prostoru v Sloveniji in njegovi degradaciji so: dr. Miloš Kosec, arhitekt, kustos v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, Darja Matjašec, docentka z Oddelka za krajinsko arhitekturo na Biotehniški fakulteti, in Nina Granda, arhitektka in urednica revije Outsider. Kaj se dogaja v Sloveniji z javnim prostorom? Kdo ga uničuje in kako? Kakšno je stanje? Kakšni so primeri dobrih praks, zgledi? Kakšni so primeri slabih praks? Kaj se je dogajalo v zadnjih desetletjih in zakaj se to dogaja? V katerih stvareh bi se lahko zgledovali po tujini? Kako in zakaj poteka gentrifikacija? Zakaj v krožišča postavljamo najbolj bizaren kič? Kaj se zadnje čase dogaja s fasadami v tisočih odtenkih kričečih barv? Kako alarmanten je plakatni kaos, ki zakriva vedute mest, gore, kozolce, lepoto dežele in krajev? O čem pričajo ograjene soseske, ki jih je vse več? In seveda: zakaj je kakovosten javni prostor pomemben za čisto vse nas? Kako ga v prihodnosti zagotoviti? In kakšno naj bo prilagajanje mest na podnebne spremembe? Celoten N1 podkast lahko gledate v zgornjem videu ali poslušate v spodnjem tonskem posnetku.

Podkaste N1 Slovenija lahko poslušate in se nanje naročite na platformah APPLE PODCASTSSPOTIFYSOUNDCLOUDGOOGLE PODCASTSTITCHERCASTBOX in DEEZER.

N1 podkast javni prostor
Aljaž Uršej/N1

Spodaj lahko najdete tudi nekatere članke, ki jih omenimo v podkastu: