Eksplozije v slovenski politiki: se je ta teden zgodila točka preloma?

Podkast 28. Okt 202305:30 27 komentarjev

Kaj pomenijo zadnja, napeta dogajanja v slovenski politiki? Se je zgodila točka preloma? So na vidiku predčasne volitve? O kakšnih centrih moči govori naš gost Primož Cirman? Zakaj drugi gost, Tadej Troha, omenja sekto? In ali bo tretja gostja, Alja Brglez, Logarju svetovala ustanovitev stranke?

Kaj se dogaja v slovenski politiki in državi? Za nami je politično najbolj eksploziven teden od volitev, teden pričanj, obremenilnih izjav, afer, izključitev, odstopov, preobratov, sprememb, spopadov znotraj koalicije, pozivov na predčasne volitve, javnih obračunavanj …

Napeto dogajanje in aktualno stanje smo pretresli v N1 podkastu. Gostje: dr. Tadej Troha, filozof z Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti, Primož Cirman, odgovorni urednik portala Necenzurirano, in dr. Alja Brglez, svetovalka bivšega predsednika države in ena od 13 ustanovnih članov Logarjeve Platforme sodelovanja.

Brglez troha cirman n1 podkast
Aljaž Uršej/N1

Troha: Histerija, paničnost in sekta Gibanje Svoboda

Kaj smo torej gledali in videli v zadnjih dneh? Gibanje Svoboda je bilo že v začetku nastavljeno tako, da ima elemente religiozne sekte, in “če se vzpostavi takšna religiozna struktura, napol sekta, se v drugem koraku zgodi, da začne ta sekta svoje člane, ki niso dovolj ‘čisti’, izločevati. Ker je to edini način, da ostanejo kot sekta čisti in enotni,” pravi dr. Tadej Troha. “Če se osredotočimo na Goloba, je to, kar počne, z eno besedo absolutno nedopustno.” Tako pretirane in neutemeljene histerije, kot smo jo zdaj videli pri Golobu, Troha ne pomni. Tudi Cerar je bil shisteriziran ob koncu mandata, a je imel za to več razlogov, meni Troha. Golob pa si je krizo zaradi poplav, s katero upravičuje spreminjanje števila ministrstev in rekonstrukcijo vlade, ta teden dobesedno izmislil, nobenega razloga za to paniko ni. Odgovor bi morala biti večja mirnost, ne pa paničnost, razlaga Troha v podkastu.

Cirman: Velik spopad na levi sredini in centri moči

Ta teden smo prvič videli neposredno pred kamerami plastično prikazan posnetek delovanja človeka, ki je bil zelo zelo blizu vrhu prejšnje oblasti, v poslih z državnimi podjetji, pripoveduje Primož Cirman. “Praksa, za katero so vsi vedeli, da je. Zdaj so lahko videli človeka, ki šteje denar.” V času prejšnje vlade so bile takšne prakse praktično institucionalizirane, dodaja Cirman, preseneča pa ga, da je tarča te afere zdaj izključno NSi. To je bil prvi del tega tedna. Drugi del, nadaljuje svojo razlago Cirman, pa je “en velik odkrit spopad na levi sredini”, kjer so se neki centri moči očitno odločili, da je z Robertom Golobom konec. “Ne govorim o vladi Roberta Goloba, ne govorim o Gibanju Svoboda, govorim osebno o Robertu Golobu. In s to potezo je dal nekako vedeti: jaz sem še vedno tu, jaz kontroliram stranko, jaz kontroliram vlado.” Ključna točka spopada na levi sredini pa je policija, je prepričan Cirman.

Brglez: Volilci zdaj vidijo, da to ni to

Alja Brglez meni, da si nekdo, ki je dobil takšno večino na volitvah, kot jo je Golobova stranka oz. Robert Golob, ne bi smel privoščiti takšnih presenečenj v vladi. In se lahko vprašamo za nazaj: zakaj pa so dali tako veliko moč koalicijskim partnerjem, ampak bolj pomembno je, pravi Alja Brglez, kako od tu naprej. Vlade se namreč ne da zmanjšati takoj, ob tem pa je ta teden, kot ocenjuje, prišlo tudi do “tako velike erozije zaupanja in padca vrednosti v očeh volilcev”, da volilci zdaj vidijo, da “to ni to”.

Nova stranka in “drugi človek Janševe SDS”? “Ni več časa za počasne razmisleke”

Aljo Brglez smo vprašali še, ali bo Logarjeva platforma zdaj postala stranka ali bo ostala “debatni krožek”. Do rednih volitev sta še dobri dve leti, a zadnje dogajanje kaže, da bi bilo treba prej kot v dveh letih razmišljati o naslednjem koraku Platforme, odgovarja Brglez. “Zdaj bo verjetno treba začeti razmišljati, ali je treba s tem društvom narediti nekaj novega ali bo kdo drug to naredil …”

Na zelo konkretno vprašanje, ali bi Anžetu Logarju svetovala, naj pohiti s stranko, je med drugim odgovorila, da je “zdaj verjetno čas, da je treba o tem začeti razmišljati”. Pomembne se ji zdijo tudi evropske volitve, ki bodo prihodnje leto: “Ni več dve leti časa za lagodne, počasne razmisleke.” A iz odgovora je bilo razumeti, da sama sicer ne bi bila kandidatka za evropsko poslanko. O Logarjevi Platformi sodelovanja se je v podkastu sicer odvila burna debata. Cirman je med drugim spomnil, da je Logar še vedno drugi človek Janševe SDS.

podkast cirman brglez troha
Aljaž Uršej/N1

Resničnostni šov, edini člen zakona o orožju, robokopi, Teš 6 …

Zelo različne poglede imajo gosti na Roberta Goloba in na to, kako vodi državo. Govorili smo tudi o Janezu Janši. In o njegovih nevarnih pozivih k oboroževanju. “Mene pa čudi, da te čudi,” je ob našem vprašanju na to temo komentiral Cirman. Troha pravi: “Zakon o orožju bi zame moral imeti en člen: Nima ga nihče, razen državni organi.”

Pogovarjali smo se tudi o aferi vojaški resničnostni šov, ki ga je načrtovalo obrambno ministrstvo. Tudi o tem gosti niso imeli enakega mnenja. Kako se je ta teden končala zgodba odgovornosti politikov za Teš 6 oziroma kako ta epilog komentira Cirman, ki je o tem veliko raziskovalno pisal? Na koncu pa še zelo različna mnenja o četrtkovem odprtju Centra Rog, ki si ga bomo zapomnili po kozarcih na pecljih, patricijih, plebejcih, policijskih robokopih in psih ter po posnetkih, kot smo jih gledali pred dvema letoma. Kje je v tej zgodbi ljubljanski župan Zoran Janković?

Celoten pogovor, v katerem nastopajo Alja Brglez, Tadej Troha in Primož Cirman, lahko gledate ali poslušate v videu na vrhu strani. Najdete pa ga tudi, tako kot vse druge N1 podkaste, na YouTubu in pri vseh večjih ponudnikih podkastov.