Nemški zunanji minister Ukrajini obljubil dodatne tanke

Svet 07. Feb 202310:30 > 22:425 komentarjev
Boris Pistorius, Sergej Šojgu
PROFIMEDIA

Po opozorilih Kijeva, da se Moskva najverjetneje pripravlja na novo ofenzivo, so danes to sporočili tudi z britanskega obrambnega ministrstva. A britanski obveščevalci poudarjajo, da se ruske sile ne bodo uspele zadostno okrepiti, primanjkuje jim tako streliva kot vojakov. Medtem je nemški obrambni minister na nenapovedanem obisku obljubil dodatne tanke.

Rusija se verjetno pripravlja na novo ofenzivo v Ukrajini, je danes sporočilo britansko obrambno ministrstvo. Pri tem poudarja, da Moskva v prihodnjih tednih ne bo uspela zadostno okrepiti svojih sil, potek vojne pa se ne bo bistveno spremenil. Rusiji namreč trenutno primanjkuje streliva in vojakov, potrebnih za izvedbo uspešne ofenzive.

Tudi ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je nedavno dejal, da Kijev pričakuje novo rusko ofenzivo še ta mesec. “Sanje okupatorjev so razširiti kopenski koridor do Krima. Torej bi lahko nova ofenziva prišla z vzhoda ali juga,” je dodal. Opozoril je tudi, da do takrat ne bo prispela vsa obljubljena zahodna oborožitev, vendar ima Ukrajina dovolj rezerv, da omeji ruske napade, poroča BBC.

Po ocenah britanskih vojaških strokovnjakov ruske sile na fronti v zadnjem času niso bistveno napredovale. “Zajeti jim uspe le nekaj sto metrov na teden. To je skoraj gotovo zato, ker Rusija zdaj nima zadosti streliva in sil, potrebnih za uspešne ofenzive,” je sporočilo britansko obrambno ministrstvo.

London prav tako sumi, da ruski poveljniki zaradi političnega pritiska Moskve zasledujejo nerealne cilje, ki pa jih z obstoječimi enotami, ki so slabo opremljene in neizkušene, ne bodo mogli doseči. “Še vedno je malo verjetno, da bo Rusija v prihodnjih tednih uspela nabrati sile, ki bi bistveno vplivale na izid vojne,” dodaja ministrstvo.

Boji za Bahmut se nadaljujejo

Med ukrajinskimi in ruskimi silami medtem še naprej potekajo srditi spopadi za mesto Bahmut v ukrajinski regiji Doneck, je v ponedeljek v dnevnem nagovoru dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in se zahvalil svojim vojakom za odločen odpor. Hkrati je opozoril, da si ruske sile prizadevajo mesto obkoliti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

pripadnik bataljona Azov v bližini Bahmuta
Marko Djurica/REUTERS

Rusija je zavzetje regije Doneck že ob začetku invazije postavila za svojo ključno prednostno nalogo. Pred kratkim je Moskva sporočila, da je skupaj z najemniško skupino Wagner po izredno hudih bojih zavzela mesto Soledar in vas Blahodatne.

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je medtem v ponedeljek v govoru v Generalni skupščini opozoril, da obstaja velika verjetnost, da se bo konflikt v Ukrajini zaostril in razširil. “Obeti za mir se še naprej zmanjšujejo. Možnosti za nadaljnje zaostrovanje in prelivanje krvi pa se povečujejo,” je dodal.

Šojgu svari pred nepredvidljivo eskalacijo vojne v Ukrajini

Pred eskalacijo konflikta je danes znova posvaril tudi ruski minister za obrambo Sergej Šojgu. “ZDA in njihove zaveznice skušajo zavleči konflikt. V ta namen so začele dobavljati težko ofenzivno orožje Kijevu in odkrito pozivajo Ukrajino, naj zasede naša ozemlja. Takšni koraki vpletajo članice Nata v konflikt in lahko privedejo do nepredvidljive eskalacije,” je dejal na sestanku obrambnega ministrstva.

Med drugim je tudi izrazil prepričanje, da se ukrajinske oblasti zavedajo, da Rusiji ne bodo mogle zadati vojaškega poraza in se zato zatekajo k ustrahovanju prebivalcev v regijah, ki si jih je Rusija lansko leto enostransko priključila.

Igor Klimenko je bil približno tri tedne po smrti njegovega predhodnika Denisa Monastirskega uradno imenovan za novega ukrajinskega notranjega ministra. Na čelo ukrajinske varnostne službe pa je bil imenovan Vasil Maljuk, potem ko je bil s položaja razrešen prijatelj predsednika Volodimirja Zelenskega iz otroštva Ivan Bakanov.

Nemški obrambni minister na nenapovedanem obisku obljubil dodatne tanke

Novi nemški obrambni minister Boris Pistorius je danes nenapovedano obiskal Kijev in oznanil, da bo Ukrajina od skupine evropskih držav prejela več kot 100 tankov starejšega tipa leopard 1A5, poročajo tuje tiskovne agencije. Dobavo tankov nemške izdelave naj bi poleg Nemčije financirali še Nizozemska in Danska.

Ukrajina bo “v prihodnjih mesecih” iz industrijskih zalog prejela najmanj 100 tankov leopard 1, so v skupni izjavi sporočila obrambna ministrstva Nemčije, Nizozemske in Danske, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Za te tanke, predhodnike naprednejših leopardov 2, ki so jih prav tako obljubili Kijevu, bodo zagotovili tudi “potrebno logistično podporo in usposabljanje”, so navedli.

Sergej Šojgu, Boris Pistorius
PROFIMEDIA

Nemško ministrstvo za gospodarstvo pa je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa danes sporočilo, da so odobrili izvoz do 178 tankov tipa leopard 1A5 nemške izdelave v Ukrajino, pri čemer bo “dejanska količina dobavljenih tankov odvisna od potrebnih vzdrževalnih del”.

Vsaj tri bataljone naj bi z njimi opremili do prvega ali drugega četrtletja leta 2024, je dejal nemški obrambni minister med današnjim obiskom v Kijevu, ki je bil iz varnostnih razlogov načrtovan v tajnosti, poroča dpa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar