Nesreča helikopterja v Ukrajini: 14 mrtvih, tudi minister za notranje zadeve

Svet 18. Jan 202309:41 > 15:32

V kijevski regiji se je zgodila nesreča helikopterja. Zahtevala je 14 življenj, umrl je tudi ukrajinski minister za notranje zadeve Denis Monastirski. Je najvišji ukrajinski uradnik, ki je umrl od začetka ruske invazije pred letom dni. Po navedbah Kirila Timošenka, namestnika vodje urada ukrajinskega predsednika, je bil minister z ekipo na poti na vojno žarišče. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je današnji dogodek označil za "strašno tragedijo".

V ukrajinskem mestu Brovari se je nekaj po 7. uri zjutraj v bližini vrtca zgodila nesreča helikopterja, v katerem je bilo devet ljudi. Po navedbah ukrajinskih oblasti je umrlo 14 ljudi, med njimi ukrajinski minister za notranje zadeve Denis Monastirski, njegov namestnik Jevgenij Jenin in sekretar Jurij Lubkovič. Umrl je tudi en otrok.

Tuji mediji so sicer v urah po padcu helikopterja (sklicujoč se na navedbe lokalnih oblasti) navajali, da je bilo smrtnih žrtev 18, 17 oziroma 16. Prav tako so sprva sporočili, da so umrli trije otroci.

Po navedbah uradnikov je bilo v dogodku poškodovanih 25 ljudi, med njimi 11 otrok.

“V mestu Brovari je helikopter padel v bližini vrtca in stanovanjske stavbe. V vrtcu so bili otroci in zaposleni. Zabeležili smo žrtve,” je na Telegramu najprej sporočil guverner kijevske regije Oleksij Kuleba. Dodal je, da informacije o okoliščinah in žrtvah nesreče še preučujejo. Preiskavo je že odprla ukrajinska varnostna služba SBU.

Po informacijah, ki jih je na Facebooku objavil šef ukrajinske policije Igor Klimenko, je helikopter pripadal državni reševalni službi. Po padcu helikopterja je izbruhnil požar, otroci v vrtcu in osebje pa so bili evakuirani, piše britanski BBC. Na kraj strmoglavljenja so prispeli reševalci, policija in gasilci.

Brovari, Ukrajina
Valentyn Ogirenko/REUTERS

BBC piše še, da je bilo v času strmoglavljenja helikopterja temno in megleno, po prvih navedbah pa naj bi helikopter zadel vrtec, preden je padel v bližino stanovanjske zgradbe.

42-letni Monastirski je bil kot minister za notranje zadeve odgovoren za varnost in delovanje policije v Ukrajini ter je najvišji ukrajinski uradnik, ki je umrl od začetka ruske invazije pred letom dni, navaja tiskovna agencija Reuters. Po navedbah Kirila Timošenka, namestnika vodje urada ukrajinskega predsednika, je bil minister z ekipo na poti na vojno žarišče, in sicer v Harkov, piše BBC.

Začasno bo pristojnosti notranjega ministra opravljal šef policije Igor Klimenko, piše BBC.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je današnji dogodek označil za “strašno tragedijo”. “Denis, Jevgenij in Jurij, ekipa ministrstva za notranje zadeve … Pravi patrioti Ukrajine. Naj počivajo v miru! Naj vsi, ki so na to črno jutro izgubili življenje, počivajo v miru,” je Zelenski sporočil prek aplikacije za komuniciranje Telegram.

Denis Monastirski
PROFIMEDIA

Župan Kijeva Vitalij Kličko je na Telegramu zapisal, da je “današnja tragedija še eden od strašnih dogodkov v vojni” ter da Ukrajina za rusko “barbarsko agresijo vsak dan plačuje z življenji državljanov”, povzema BBC.

Minister je bil “velik prijatelj Evropske unije”

Na družbenih omrežjih in tujih medijih je po nesreči zakrožil tudi zapis Antona Geraščenka, svetovalca pokojnega ministra. “Vedno se vas bomo spominjali. Za vaše družine bo poskrbljeno. Večna slava mojim prijateljem,” je sporočil.

“Pridružujemo se Ukrajini v žalovanju po tragični nesreči helikopterja v Brovarih,” pa je prek Twitterja sporočil predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Kot je dodal, je bil minister Monastirski velik prijatelj Evropske unije.

Odzval se je tudi predsednik slovenske vlade Robert Golob. Sporočil je, da ga je tragedija v Brovarih močno pretresla, družinam žrtev, Zelenskemu in premierju Denisu Šmihalu pa je izrazil sožalje, so njegovo izjavo navedli na vladnem Twitterju in dodali, da Slovenija še naprej stoji ob strani Ukrajini in njenemu narodu. Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon je pred tem v odzivu na Twitterju strmoglavljenje označila za grozljivo tragedijo in dejala, da je žalostna zaradi izgube številnih življenj. “V mislih sem z družinami žrtev, ranjenim pa želim hitro okrevanje,” je zapisala in izrazila željo, da bi v Ukrajini čim prej zavladal mir.

Brovari, Ukrajina
Valentyn Ogirenko/REUTERS

Nemški kancler Olaf Scholz in nemška notranja ministrica Nancy Faeser sta prav tako izrazila sožalje, ministrica pa je po poročanju tujih tiskovnih agencij Ukrajini še ponudila pomoč pri preiskavi vzrokov za strmoglavljenja helikopterja.

Helikopter, ki je prevažal ministra in njegove sodelavce, je bil modela DSNS EC-225 in je bil po navedbah ukrajinskih uradnikov večrat uporabljen za transport ljudi do kriznih žarišč, piše BBC. Helikopterji, ki letijo nizko, se v Ukrajini praviloma izgnejo ruskim raketam.

Mesto Brovari z okoli 100.000 prebivalci leži na obrobju ukrajinske prestolnice, severovzhodno od središča Kijeva.

Brovari, Ukrajina
Valentyn Ogirenko/REUTERS

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.