Britansko ministrstvo: Ruske prve bojne linije krepijo Wagnerjevi plačanci

Svet 18. Jul 202215:35 2 komentarja
Rusija, ruska vojska
PROFIMEDIA

Britansko ministrstvo za obrambo je v dnevnem poročilu za javnost analiziralo, kako Rusija prve bojne linije krepi s pomočjo borcev zasebnega podjetja Wagner. Odmeva tudi odločitev ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, ki je sporočil, da je razrešil vodjo varnostne službe Ivana Bakanova in generalno državno tožilko Irino Venediktovo zaradi številnih primerov domnevne izdaje med ukrajinskimi uradniki kazenskega pregona.

Medtem ko se spopadi med ukrajinskimi in ruskimi silami nadaljujejo na vzhodu in jugovzhodu Ukrajine, je ruski minister za obrambo Sergej Šojgu po navedbah tiskovne agencije Reuters generalom ukazal, naj bo njihova prioriteta uničenje orožja dolgega dosega, ki ga je Ukrajina uporabila za napade na ruske sile. (Pro)ruske sile trenutno okupirajo petino območja Ukrajine.

Britansko ministrstvo za obrambo je v svojem dnevnem poročilu, ki ga objavi na Twitterju, tokrat zapisalo, da Rusija za okrepitev prvih bojnih linij uporablja plačane borce, zaposlene v podjetju Wagner. “Wagner je skoraj gotovo imel osrednjo vlogo v nedavnih bojih, vključno z zavzetjem Popasne in Lisičanska. V bojih je skupina utrpela velike izgube,” so še sporočili z britanskega ministrstva. Prav tako so zapisali, da Wagner niža standarde za sprejem rekrutov v svoje vrste ter da so ti deležni manj kakovostnega urjenja.

Wagnerjevi borci, ki padejo v bojih, niso všteti v uradno statistko padlih ruskih vojakov.

Odmevno slovo

V Ukrajini medtem odmeva tudi odpustitev dveh visokih ukrajinskih uradnikov. “Danes sem sprejel odločitev o razrešitvi generalne državne tožilke in vodje ukrajinske varnostne službe,” je v včeraj sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Po njegovih besedah je v državi odprtih kar 651 kazenskih zadev zaradi obtožb veleizdaje ter sodelovanja in pomoči Rusiji s strani ukrajinskih uradnikov, med njimi uslužbencev tožilstva, preiskovalnih organov in pripadnikov varnostnih agencij. Med temi je tudi 60 primerov uradnikov, ki so ostali na ozemljih pod rusko zasedbo in “delujejo proti naši državi”, je povedal Zelenski.

Harkov, Ukrajina
Nacho Doce/REUTERS

Zelenski v času od začetka ruske invazije na Ukrajino 24. februarja ni naredil večjih kadrovskih sprememb v vladi, pri tem navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Ta “niz zločinov zoper temelje nacionalne varnosti” sproža resna vprašanja za vodje varnostnih agencij, je še dejal Zelenski v svojem nagovoru. Potrdil je tudi, da je bil aretiran visoki uradnik varnostne službe SBU, ki je bil pred tem pristojen za črnomorski polotok Krim.

Bakanov, ki velja za tesnega sodelavca Zelenskega in njegovega prijatelja še iz otroštva, je varnostno službo SBU z več kot 30.000 zaposlenimi vodil od leta 2019. Po poročanju medijev 47-letni Bakanov kot nestrokovnjak med zaposlenimi ni imel velike avtoritete, še navaja dpa.

Zelenski je za začasnega vodjo varnostne službe danes imenoval dosedanjega namestnika Bakanova, 39-letnega Vasila Maljuka. Ta naj bi pred kratkim sodeloval pri aretaciji nekdanjega visokega uradnika SBU, ki je bil osumljen veleizdaje zaradi domnevnega posredovanja tajnih podatkov Rusiji. Irino Venediktovo, ki je vodila prizadevanja za obdelavo ruskih vojnih zločinov v Ukrajini, naj bi na položaju generalnega državnega tožilca začasno zamenjal Oleksij Simonenko, še poroča dpa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje