Kako sta spodleteli obisk Jasenovca komentirala Vučić in Plenković?

Svet 18. Jul 202212:17 > 19. Jul 2022 10:34 4 komentarji
Andrej Plenković
PROFIMEDIA

Hrvaški premier Andrej Plenković se je odzval na neuspeli prihod srbskega predsednika Aleksandra Vučića, ki je v nedeljo želel zasebno obiskati Jasenovac. "Danes sem v srbskih medijih prvič videl, da smo ustaška oblast /.../ Takšni odzivi kažejo na histerično reakcijo Beograda," je dejal Plenković in dodal, da zdaj ni pravi čas za obisk spomeniškega mesta. Hrvaška vlada bo sicer Vučiću dovolila obisk, ko bo, tako Plenković, "za to pravi čas". O obisku se morata obe državi dogovoriti po diplomatski poti, obisk pa se ne bo zgodil pred jesenjo, je pred tem sklicujoč se na navedbe virov blizu hrvaške vlade poročal Jutarnji list.

Spodleteli načrt, da bi srbski predsednik Aleksander Vučić v nedeljo zasebno obiskal mesto Jasenovac, dobiva nove razsežnosti.

Vučić je ob tem, ko je zatrdil, da je želel v Jasenovcu le “položiti cvetje”, precej obsežno pojasnjeval, kako je nameraval prečkati mejo – bodisi z navadnim bodisi diplomatskim potnim listom –, pri čemer se je obregnil ob svobodo gibanja, ki naj bi bila ena od vrednot oziroma značilnosti Evropske unije, ki se ji Srbija približuje.

“Predstavljajte si, naš greh je pravzaprav to, da sem želel v državo Evropske unije in položiti cvetje,” je dejal po navedbah N1 Beograd. Zmotilo ga je tudi to, da so v Zagrebu njegovo namero obiska povezali s provokacijo ob obletnici operacije Nevihta, ki jo na Hrvaškem obeležujejo 2. septembra.

Plenković: Mi smo ‘cool in easy’

Ne le Vučić, danes se je odzval tudi hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković. Ta je povedal, da je srbska stran že konec februarja izrazila željo po obisku Jasenovca, a so iz Zagreba sporočili, da ni primeren čas za takšen obisk. “Neuradno smo izvedeli, da želja po prihodu v nedeljo obstaja, a brez uradne najave. Naj bo še tako diskretno, ne gre za zaseben obisk. To je zadeva, ki ima politične posledice,” je bil jasen Plenković in dodal, da bi se moral obisk zgoditi ob pravem času. “Dejali smo, da čas in način nista prava za to. Ko pride pravi trenutek, se lahko o tem pogovarjamo. Hrvaška je vključujoča in strpna,” je spomnil po navedbah N1 Zagreb.

Spomenik Jasenovac
PROFIMEDIA

V nadaljevanju je Plenković ošvrknil srbske medije, saj da so hrvaško vlado označili za “ustaško”. “Mislil sem, da smo v očeh nekaterih hrvaških medijev komunisti orjunaši, udbaši. In to na uradni spletni strani srbskega ministrstva za notranje zadeve. Takšni odzivi kažejo na histerično reakcijo Beograda,” je ocenil. Hrvaška vlada je, kot se je izrazil Plenković, ‘cool in easy‘ (kul in sproščena, op. a.) in da obisk bo, ko bo za to pravi trenutek. “V tem trenutku smo čutili, da nam takšen obisk ne ustreza,” je še dodal.

Plenković se je med drugim obregnil tudi na način, na katerega je Vučić želel obisk Jasenovca speljati. Po mnenju hrvaške vlade Vučić ni spoštoval nobenega protokola in da je nameraval obisk opraviti mimo pravil diplomatskih odnosov. “Pomembno je, da se drug do drugega vedemo spoštljivo. Države komunicirajo tako kot ljudje. Ko pride kdo na obisk, najprej pokliče in se predstavi. Med državama bi morala veljati enaka pravila komunikacije. Tega v tem primeru ni bilo. Za takšen obisk, ki ima, če hočemo ali ne, svoje politične posledice,” je še izpostavil.

Spomnimo sicer, da se je potem ko je Hrvaška v nedeljo naprej prižgala rdečo luč zasebnemu obisku srbskega predsednika Vučića, danes zgodil preobrat. “Hrvaška bo dovolila prihod Vučića v Jasenovac, vendar se morajo za dogodek dogovoriti po diplomatski poti,” je v pogovoru za Jutarnji list dejal vir blizu hrvaške vlade. Dodal je, da se obisk ne bo zgodil pred jesenjo.

Vučić se je za obisk hrvaškega mesta dogovarjal zasebno, obvestil pa je le predsednika Samostojne demokratične srbske stranke (SDSS) Milorada Pupovca. Ob tem je želel obiskati še Gradino v Bosni in Hercegovini in Pakrac, Pupovcu pa je dejal, da se mu lahko pridruži, če želi, ob tem pa še, naj o tem, če se mu zdi potrebno, obvesti tudi hraško vlado. Vir na hrvaški vladi je zavrnil informacije, da naj bi srbska diplomacija že marca poskušala urediti Vučičev obisk taborišča v Jasenovcu.

Srbski predsednik je želel Jasenovac in Pakrac obiskati včeraj. Pupovac je o Vučićevih načrtih obvestil predsednika hrvaške vlade Andreja Plenkovića, vlada pa naj bi bila zgrožena nad Vučićevimi načrti, češ da namerava ustvariti kaos na Hrvaškem. Po mnenju hrvaške vlade je bil namen srbskega predsednika provocirati hrvaško stran, nato pa bi lahko doma igral žrtev, ker mu Hrvati niso dovolili vstopa v državo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje