Zelenski: Rusija podlo napada kritične objekte. To je tipična taktika teroristov

Svet 22. Okt 202213:09 > 17:18 6 komentarjev
Clodagh Kilcoyne/REUTERS

Rusija je danes znova izvedla zračne napade na več območjih po celotni Ukrajini, kar je sprožilo alarme po številnih mestih. Ukrajinske oblasti in mediji so med drugim poročali o eksplozijah v mestu Rivne na severozahodu države, na območju Kijeva in Odese, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sistem zračne obrambe je bil aktiviran, so sporočile oblasti v prestolnici. Pet raket, usmerjenih proti Kijevu, je bilo prestreženih, je po navedbah dpa dejal svetovalec ukrajinskega predsedniškega urada Oleksij Arestovič.

Napade na Kijev je potrdil tudi tamkajšnji župan Vitalij Kličko. “Alarmi za zračne napade se nadaljujejo,” je zapisal na svojem kanalu na družbenem omrežju Telegram in meščanom svetoval, naj ostanejo v zakloniščih. Ruska vojska vse pogosteje napada ukrajinsko civilno infrastrukturo, vključno z elektrarnami, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je nedavno dejal, da je bilo uničenih že približno 40 odstotkov energetske infrastrukture v državi.

“Agresor še naprej ustrahuje našo državo. V noči s petka na soboto je sovražnik izvedel obsežen napad s 36 raketami, od katerih je bila večina sestreljena. To so podli napadi na kritične objekte. Tipična taktika teroristov,” je nato Zelenski danes o ruskih napadih zapisal na družbenih omrežjih.

Brez elektrike več kot milijonov gospodinjstev

Viri blizu Kremlja so danes našteli skupno 12 mest in regij, ki so bile napadene, vključno z regijama Dnepropetrovsk in Lvov. Ukrajinske oblasti so medtem znova poročale o težavah z oskrbo z energijo in vodo. Po navedbah državnega energetskega operaterja Ukrenergo so bili napadi usmerjeni predvsem na energetsko infrastrukturo v zahodnih regijah Ukrajine, uradniki v več ukrajinskih regijah pa so poročali o izpadih električne energije.

Rusi so “izvedli še en raketni napad na energetske objekte glavnih omrežij v zahodnih regijah Ukrajine. Obseg škode je primerljiv s posledicami napada 10. in 12. oktobra ali pa jih lahko celo preseže,” je na družbenih omrežjih zapisal Ukrenergo.

Po ruskih napadih na energetske objekte po vsej državi je brez elektrike ostalo več kot milijon gospodinjstev, je danes sporočil namestnik vodje ukrajinskega predsedstva Kirilo Timošenko. “Doslej je bilo 672.000 naročnikov odklopljenih v regiji Hmelnicki, 188.400 v regiji Mikolajiv, 102.000 v regiji Volin, 242.000 v regiji Čerkasi, 174.790 v regiji Rivne, 61.913 v regiji Kirovograd in 10.500 v regiji Odesa,” je zapisal.

Ukrajinski premier Denis Šmigal je ob tem opozoril, da bi lahko okrnjena oskrba z elektriko in vodo ter težave z ogrevanjem privedle do povečanega števila beguncev, ki bi iz Ukrajine bežali v EU. Ob tem je zahodne zaveznice zaprosil za mobilno opremo za proizvodnjo električne energije in toplote ter opremo za čiščenje vode. “Gorivo za generatorje je trenutno še vedno na voljo, vendar bo v primeru obsežnih izpadov električne energije in ogrevanja Ukrajina potrebovala več, vključno z uvozom električne energije z Zahoda,” je še dejal Šmigal.

Supermarket v Kijevu, kjer so ostali brez elekštrične enerije (Foto: Gleb Garanich/REUTERS)

Ruske oblasti v Hersonu pozvale prebivalce k umiku

Proruske oblasti v južni ukrajinski regiji Herson, ki si jo je nedavno priključila Rusija, so danes pozvale prebivalce istoimenskega glavnega mesta regije, naj nemudoma zapustijo mesto zaradi napredujoče protiofenzive ukrajinskih sil.

“Zaradi napetih razmer na fronti, povečane nevarnosti množičnega obstreljevanja mesta in nevarnosti terorističnih napadov morajo vsi civilisti nemudoma zapustiti mesto in prečkati reko Dneper,” so na družbenih omrežjih zapisale proruske oblasti v Hersonu.

Ukrajinska protiofenziva v Hersonu se tako uspešno nadaljuje, čeprav po navedbah ukrajinskih virov ruske sile prav tako povečujejo svojo prisotnost v regiji. Že več dni potekajo tudi evakuacije prebivalcev Hersona. Po mnenju Kijeva gre za prisilne deportacije in ne evakuacijo. Rusija je medtem danes znova izvedla zračne napade na več območjih po celotni Ukrajini, kar je sprožilo alarme po številnih mestih. O napadih in eksplozijah so med drugim poročali v mestu Rivne na severozahodu države, na območju Kijeva in Odese.

Nemčija za več kot trikratno povečanje pomoči Ukrajini

Nemški ministrici za obrambo Christine Lambrecht in za zunanje zadeve Annalena Baerbock predlagata več kot trikratno povečanje sredstev za vojaško pomoč Ukrajini v nemškem proračunu za prihodnje leto. Ukrajinski premier Denis Šmigal pa je Nemčijo zaprosil za čim prejšnjo vojaško pomoč. Kot je Šmigal poudaril za nedeljsko izdajo nemškega časnika Frankfurter Allgemeine Zeitung, Ukrajina nestrpno čaka na strelivo, ki ga potrebuje takoj. “Gre za vprašanje nekaj dni,” je dejal. V državi po njegovih besedah nujno potrebujejo tudi motilce signala, s katerimi bi se zoperstavili vsakodnevnim ruskim napadom z droni iranske izdelave.

Ob tem je ukrajinski premier pohvalil nemške sisteme protizračne obrambe Iris-T, ki jih v Ukrajini zdaj uporabljajo in so, kot je dejal, “že rešili številna življenja”. Ministrici Lambrecht in Baerbock medtem v pismu finančnemu ministru Christianu Lindnerju, ki ga je na vpogled dobila nemška tiskovna agencija dpa, predlagata povečanje vsote s predvidenih 697 milijonov evrov na 2,2 milijarde evrov. Pozivata tudi k povečanju predvidenega prevzema obveznosti s 100 milijonov na milijardo evrov. Samo tako bo lahko Nemčija držala svojo obljubo o nadaljevanju obsežne podpore Ukrajini, v pismu, označenem s stopnjo zaupnosti “podatki za uradno uporabo” opozarjata ministrici. “Tudi naši zavezniki in partnerji to pričakujejo,” dodajata.

ukrajina, Herson
Alexey Pavlishak/REUTERS

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.