Olaf Scholz: “Zmaga Rusije bi drastično spremenila podobo Evrope”

Svet 08. Feb 202415:55 4 komentarji
Olaf Scholz
Foto: PROFIMEDIA

Nemški kancler Olaf Scholz je posvaril pred zmanjševanjem podpore Ukrajini. Prepričan je, da zmaga Rusije ne bi pomenila le konca Ukrajine kot svobodne, demokratične in neodvisne države, ampak bi tudi drastično spremenila podobo Evrope.

Nemški kancler Olaf Scholz je pred današnjim odhodom v Washington, kjer se bo sestal z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom, posvaril pred zmanjševanjem podpore Ukrajini. Opozoril je tudi na hude posledice morebitne zmage Rusije, ki bi po njegovem mnenju pomenila ne le konec Ukrajine, temveč bi tudi drastično spremenila podobo Evrope.

“Storiti moramo vse, kar je v naši moči, da Rusiji preprečimo zmago. Če tega ne bomo naredili, se lahko kmalu zbudimo v še bolj nestabilnem in nepredvidljivem svetu, kot je bil v času hladne vojne,” je v danes objavljeni kolumni za ameriški časnik Wall Street Journal zapisal Scholz.

Prepričan je, da zmaga Rusije ne bi pomenila le konca Ukrajine kot svobodne, demokratične in neodvisne države, ampak bi tudi drastično spremenila podobo Evrope, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“To bi bil velik udarec liberalnemu svetovnemu redu. Brutalni poskus Rusije, da s silo ukrade ozemlje, pa bi služil kot zgled drugim avtoritarnim voditeljem po svetu,” je še dodal.

“Ukrajinski vojaki potrebujejo dodatno podporo zaveznikov”

Pohvalil je ukrajinske vojake, ki po njegovem mnenju delajo vse, da bi ubranili državo pred rusko agresijo, a je pri tem poudaril, da potrebujejo dodatno podporo svojih zaveznikov. “Kljub naši pomoči bi se Ukrajina lahko kmalu soočila z resnim pomanjkanjem orožja in streliva,” je opozoril.

“Dolgoročne posledice in stroški, če ne bi uspeli ustaviti agresije ruskega predsednika Vladimirja Putina, bi presegli vse naložbe, ki jih izvajamo zdaj,” je poudaril. Vsa obljubljena pomoč Ukrajini tako v Evropi kot v ZDA še vedno ni dovolj, je ocenil in dodal, da moramo skupaj za Ukrajino narediti več.

Olaf Scholz in Joe Biden
Foto: PROFIMEDIA/ IMAGO

Scholz se bo v petek v Washingtonu sestal s predsednikom Bidnom, s katerim bosta razpravljala tudi o pogajanjih v ameriškem kongresu glede pomoči Ukrajini. Predloga zakona o izredni proračunski porabi za Ukrajino v višini okoli 60 milijard dolarjev namreč kongres po več mesecih še vedno ni podprl.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje