Princ William prekinil molk in se oglasil prvič po kraljevi diagnozi

Magazin 08. Feb 202410:55 1 komentar
Princ William
Foto: PROFIMEDIA

Prvič po ponedeljkovem sporočilu Buckinghamske palače, da ima britanski kralj Karel III. raka, je spregovoril tudi prestolonaslednik princ William. Ta se je za krajši umik iz javnosti sicer odločil, da bi pomagal soprogi, valižanski princesi Kate po njeni abdominalni operaciji, a zdaj se je vseeno udeležil enega od dogodkov.

Britanski prestolonaslednik princ William se je v sredo zvečer udeležil slovesnosti, na kateri so zbirali sredstva za londonsko letalsko reševalno službo. Valižanski princ se je zahvalil za prijazna sporočila podpore za soprogo, valižansko princeso Catherine, ki je nedavno prestala abdominalno operacijo in se bo v javnost vrnila predvidoma po velikonočnih praznikih, in za očeta kralja Karla III.

To so bili njegovi prvi javni komentarji po tem, ko je Buckinghamska plača v ponedeljek sporočila, da so kralju med zdravljenjem povečane prostate odkrili raka. “To nam vsem zelo veliko pomeni,” je dejal William na prireditvi. Prestolonaslednik se je po tritedenski odsotnosti med drugim tudi nekoliko ironično pošalil glede narave dogodka.

“Lahko rečem, da je bilo zadnjih nekaj tednov precej zdravstveno obarvanih. Zato sem se odločil, da pridem na dogodek letalske reševalne službe, da se umaknem od vsega tega,” je po poročanju britanskega BBC dejal šaljivo. Princ William ni podal nobenih podrobnosti o tem, kako napredujeta zdravljenji soproge Kate in njegovega očeta.

Po kraljevi diagnozi je prihodnje pričakovati, da bo vidnejšo vlogo v javnosti prevzel prav princ William. Čeprav bo Karel III. še naprej opravljal vlogo vodje države, so njegove obveznosti v javnosti do nadaljnjega odpovedane. Na dogodkih ga bodo zato nadomeščali drugi člani družine. Poleg Williama, tudi kraljica soproga Camilla, princesa Anne in princ Edward.

Princ Harry in princ William
Foto: PROFIMEDIA

Harryjeva vrnitev v ZDA

In če je bil valižanski princ na dobrodelni prireditvi pripravljen komentirati aktualno dogajanje znotraj kraljeve družine, se na drugi strani ni uradno odzval na obisk princa Harryja, ki je v torek iz Kalifornije pripotoval v Združeno kraljestvo, da bi bil blizu očetu. Takoj po prihodu v London se je vojvoda Susseški na kratko srečal s kraljem, ki je po sinovem obisku skupaj s kraljico soprogo Camillo zapustil rezidenco Clarence House in odpotoval na posestvo Sandringham.

Čeprav so na Otoku upali, da bo tokratni obisk blagodejno vplival na hladne odnose, in da bo očetova diagnoza znova zbližala odtujena brata, se to ni zgodilo. Harry, ki očitno ni več dobrodošel v kraljevih rezidencah, je namreč ob prihodu v Anglijo prespal v Londonu in ne na gradu Windsor, kjer bi lahko bival prazni hiši Frogmore Cottage, kjer sta z vojvodinjo Susseško živela pred selitvijo v ZDA. Na gradu Windsor naj bi bila zakonca William in Kate. Britanski mediji so sicer sprva poročali, da naj bi se Harry “z veseljem ponovno srečal z bratom,” a se to ni zgodilo, saj je Harry po le enem dnevu odpotoval nazaj v Kalifornijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje