Po strmoglavljenju brezpilotnika bodo piloti lovcev dlje v pripravljenosti

Svet 14. Mar 202211:28 0 komentarjev
Strmoglavljenje brezpilotnika na Zagreb
Slavko Midzor/PIXSELL/BOBO

V avstrijski vojski so, potem ko je v Zagrebu prejšnji teden strmoglavil brezpilotni letalnik, nekoliko okrepili pripravljenost svojih zračnih sil. Kot na spletni strani poroča časnik Krone, so podaljšali čas pripravljenosti pilotov eurofighterjev, saj ne izključujejo možnosti ponovitve zagrebškega dogodka.

Avstrijski piloti lovcev bodo po novem v pripravljenost do 20. ure zvečer, poroča časnik Krone, ki se sklicuje na informacije iz avstrijske vojske. Doslej so bili piloti v pripravljenosti od sončnega vzhoda do sončnega zahoda, torej ta čas približno do 18.30.

Avstrija za razliko od nekaterih drugih nevtralnih držav, kot sta Švedska in Finska, zaradi vojne v Ukrajini doslej ni dvignila stopnje pripravljenosti svojega letalstva, za razliko od sosednje, prav tako nevtralne Švice, tudi nima 24-urne pripravljenosti lovcev. Kot poroča avstrijski časnik, 24-urne pripravljenosti ne morejo zagotoviti oziroma bi jo lahko zagotavljali le zelo omejen čas. Razlog ni pomanjkanje pilotov, temveč premalo podpornega osebja na tleh v bazi v Zeltwegu, od koder vzletajo eurofighterji.

Spomnimo, brezpilotni letalnik je v četrtek pozno zvečer strmoglavil v Zagrebu. Hrvaški premier Andrej Plenković je povedal, da še vedno ni znano, kdo je upravljal z letalnikom. Tako ruska kot ukrajinska stran, ki sicer uporabljata tovrstne letalnike, sta to zanikali. Po besedah obrambnega ministra Maria Banožića pa so na kraju strmoglavljenja našli dele zračne bombe sovjetske izdelave. Pričakujejo, da bo več razkrila črna skrinjica.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!