Kamera v Zagrebu ujela trenutek, ko je strmoglavilo vojaško brezpilotno letalo

Svet 11. Mar 202219:23 0 komentarjev
brezpilotnik
Zajem zaslona/windy.com

Trenutek, preden je brezpilotno letalo strmoglavilo v Zagrebu, je ujela kamera državnega hidrometeorološkega zavoda.

Brezpilotno letalo, ki je sinoči strmoglavilo v južnem delu Zagreba, je v trenutku pred padcem ujela kamera hrvaškega hidrometeorološkega zavoda (DHMZ). Na posnetku, sestavljenem iz serije fotografij, se vidi močno osvetljeno zagrebško nebo v večernih urah. Posnetek je sicer objavljen na portalu windy.com.

Kriminalistična preiskava je še v teku, po do zdaj znanih informacijah je letalo v hrvaški zračni prostor vstopilo ob 22.57 iz Madžarske, tam naj bi letelo 40 minut, nad Hrvaško pa približno sedem, in sicer s hitrostjo 700 kilometrov na uro. Policisti so sporočili, da so na širšem območju našli dve padali. Opravljen pa je bil tudi sestanek pristojnih varnostnih služb. 

Na dogodek sta se odzvala premier Andrej Plenković in predsednik Zoran Milanović. Predstojnica katedre za obramboslovje na ljubljanski Fakulteti za družbene vede Jelena Juvan je sicer za N1 pojasnila, da je brezpilotno letalo strmoglavilo po naključju. “Mislim, da sta lokacija padca letala in sama smer leta zgolj naključje. Kar pa ne bi smelo biti naključje, je dejstvo, da letala ni nihče zaznal ali pa so ga radarski sistemi zaznali, pa niso ukrepali,” je povedala. Po njenih besedah so brezpilotni letalniki vnaprej programirani za polet. “Lahko se zgodi, da uidejo izpod nadzora in to ni nič presenetljivega,” je še pojasnila Juvan.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!