Prvi pogovor Goloba in Zelenskega

Svet 22. Jun 202222:52 > 23. Jun 2022 06:09 9 komentarjev
Robert Golob, Volodimir Zelenski
Miloš Vujinović/BOBO/PROFIMEDIA

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in slovenski premier Robert Golob sta imela v sredo prvi pogovor.

Premier Robert Golob je v sredo imel prvi pogovor z ukrajinskim predsednikom vlade Volodimirjem Zelenskim, je slednji sporočil na Twitterju. Zelenski je Golobu čestital za imenovanje in izrazil hvaležnost Sloveniji, da je pripravljena podpreti dodelitev statusa kandidatke za članstvo v Evropski uniji Ukrajini.

Predsednik slovenske vlade Golob pa je Zelenskemu zagotovil, da čeprav je prišlo do spremembe vlade, se odnos Slovenije do Ukrajine ni spremenil. Poudaril je, da so v DZ soglasno potrdili stališče, da se Ukrajini podeli status kandidatke za članstvo v EU.

Voditelji članic Evropske unije bodo ta teden v Bruslju razpravljali o odzivu na rusko invazijo na Ukrajino in o dodelitvi statusa kandidatke Ukrajini. Nemški kancler Olaf Scholz je v nagovoru nemškemu parlamentu danes dejal, da si bo prizadeval za soglasno odločitev 27 voditeljev EU o dodelitvi statusa kandidatke Ukrajini in dodal, da je to evropski odgovor na spreminjajoče se čase. Minuli teden je namreč Evropska komisija predlagala, da se ta status podeli Ukrajini in Moldaviji. Dokončno odločitev o tem morajo sprejeti voditelji članic EU.

Golob je v imenu Slovenije izrekel jasno podporo temu, da Ukrajina dobi status kandidatke za članstvo v EU, izrekel že na srečanju z Ursulo von der Leyen.

V prihodnjih dneh bo sicer sledil tudi sestanek voditeljev skupine držav G7, na katerega je bil povabljen tudi Zelenski. Za tem pa se bodo v Madridu sestali voditelji držav zveze Nato.

Vlada je sicer danes sprejela mnenje o resoluciji Evropskega parlamenta, s katero ta med drugim poziva k ustanovitvi posebnega mednarodnega sodišča za očitana ruska hudodelstva v Ukrajini. V njem je zapisala, da podpira odločen kazenskopravni odziv in ukrepe, če bodo ti sledili visokim standardom in pomenili dodano vrednost glede na obstoječi sistem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje