V ukrajinskem napadu na mesto pod ruskim nadzorom več mrtvih

Svet 03. Feb 202411:36 > 19:12 0 komentarjev
požar po raketnem napadu Rusije
Požar po ruskem raketnem napadu na Kijev. (Foto: REUTERS)

Ruski in ukrajinski napadi z droni so ponoči povzročili škodo na infrastrukturi na obeh straneh, poročajo tuje tiskovne agencije. V ruski rafineriji nafte Volgograd je zaradi strmoglavljenja brezpilotnega letala izbruhnil požar, na ukrajinski strani pa je zaradi ruskih napadov brez elektrike ostalo več tisoč ljudi. V ukrajinskem obstreljevanju mesta Lisičansk pod ruskim nadzorom na vzhodu Ukrajine je bilo po navedbah Moskve najmanj pet mrtvih.

Guverner ruske regije Volgograd Andrej Bočarov je na omrežju Telegram sporočil, da so požar v rafineriji hitro pogasili in da ni bilo žrtev.

Rusko obrambno ministrstvo je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa danes sicer poročalo o sestrelitvi skupno sedmih ukrajinskih brezpilotnih letal. Štiri naj bi prestregli nad jugozahodno rusko regijo Belgorod in enega nad regijo Rostov na Donu na jugu države. Obe mejita na Ukrajino. Še dve brezpilotni letali naj bi strmoglavili nad regijo Volgograd. Podatkov o morebitni škodi ni bilo.

Rusija je po navedbah Kijeva Ukrajino medtem ponoči napadla s 14 brezpilotnimi letali in dvema raketama, še poroča dpa. Ukrajinska vojska je danes sporočila, da so prestregli najmanj devet dronov, nekateri pa so svoje cilje zadeli.

ruski napad z droni
Eden izmed ruskih dronov je dosegel cilj. (Foto: PROFIMEDIA)

Napadi so bili usmerjeni predvsem proti energetski infrastrukturi na jugu in v osrednjem delu države, zlasti v regiji Dnipropetrovsk.

Po navedbah guvernerja regije Dnipropetrovsk Sergija Lisaka so povzročili dva požara. Kot je sporočil na omrežju Telegram, je brez elektrike v kraju Krivi Rog ostalo skoraj 15.000 ljudi, pa tudi dve termoelektrarni, ki sta z elektriko oskrbovali 43.000 ljudi. Mrtvih in ranjenih po njegovih navedbah ni bilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V ukrajinskem obstreljevanju mesta Lisičansk po navedbah Moskve najmanj pet mrtvih

V ukrajinskem obstreljevanju mesta Lisičansk pod ruskim nadzorom na vzhodu Ukrajine je bilo danes ubitih najmanj pet ljudi, najmanj šest je ranjenih, je sporočilo rusko ministrstvo za izredne razmere. Kot so dodali, je pod ruševinami več deset ljudi, poročajo tuje agencije.

Ukrajinske sile naj bi zadele stavbo, v kateri je bila pekarna. Pet ljudi je umrlo, šest pa jih je v bolnišnici po bombardiranju v mestu Lisičansk, sta na podlagi informacij policije poročali ruski tiskovni agenciji TASS in RIA Novosti in dodali, da bi lahko bilo pod ruševinami do 40 ljudi. “Pod ruševinami bi lahko bilo še več deset ljudi,” je na Telegramu potrdil Leonid Pasečnik, ruski okupacijski uradnik, ki je ukrajinske sile obtožil, da so ciljale na pekarno.

Povedal je, da so na prizorišču lokalna policija in reševalne službe, ki skušajo “rešiti žrtve”. Agencija RIA Novosti je objavila videoposnetek uničene stavbe, na katerem je bilo videti tudi reševalce, ki so iz ruševin potegnili popolnoma uničen avtomobil. Mesto Lisičansk v regiji Lugansk na vzhodu Ukrajine so ruske sile zavzele poleti leta 2022.

Ruska policija je na sobotnem protestu, ki so ga organizirale žene mobiliziranih vojakov, aretirala najmanj dvajset novinarjev. Med pridržani so bili med drugim novinarji ameriške tiskovne agencije AP, nizozemskega medija NOS in nemškega tednika Der Spiegel. Moskovsko tožilstvo je zjutraj na omrežju Telegram opozorilo na možen pregon v primeru sodelovanja na “neavtoriziranih demonstracijah.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!