Volodimir Zelenski zamenjal vrhovnega poveljnika ukrajinske vojske

Svet 08. Feb 202413:55 > 18:33 15 komentarjev
Vodlodimir Zelenski
Foto: Spasiyana Sergieva/REUTERS

Ukrajinski obrambni minister Rustem Umerov je danes sporočil, da so vrhovnega poveljnika vojske Valerija Zalužnega odstranili s položaja. Ob tem se je Zalužnemu, ki je vodil ukrajinske sile med rusko invazijo, zahvalil za njegovo delo. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je za naslednika Zalužnega imenoval poveljnika Oleksandra Sirskega. Medtem ruske sile nadaljujejo z napadi z brezpilotnimi letalniki na več ukrajinskih regij. V napadih je bila ubita najmanj ena oseba, več jih je bilo ranjenih.

“Danes je bila sprejeta odločitev o spremembi vodstva oboroženih sil Ukrajine. Iskreno sem hvaležen Valeriju Fedoroviču (Zalužnemu) za vse njegove dosežke in zmage,” je na družbenih omrežjih zapisal ukrajinski obrambni minister Rustem Umerov.

Zalužni je v prvem odzivu priznal, da je prišel čas za spremembe vojaške strategije. “Naloge leta 2022 se razlikujejo od nalog leta 2024. Zato se morajo vsi spremeniti in prilagoditi novim razmeram. Da bi lahko skupaj zmagali,” je dejal.

Predsednik Volodimir Zelenski je ob tem sporočil, da je Zalužnega povabil, naj ostane del ekipe, ki se bori proti ruskim silam. Za njegovega naslednika pa je imenoval poveljnika ukrajinskih kopenskih sil Oleksandra Sirskega, poročajo tuje tiskovne agencije.

50-letni Zalužni je bil junija 2021 imenovan za vrhovnega poveljnika ukrajinskih oboroženih sil. Pod njegovim vodstvom so čete zdržale rusko invazijo februarja 2022. V prvem letu vojne so ukrajinske sile ponovno zavzele zasedene dele regije Harkov in regionalno prestolnico Herson. Zalužni je bil tudi arhitekt ukrajinske ofenzive poleti 2023, ki pa je imela le malo uspeha proti močno utrjeni ruski obrambi.

O zamenjavi priljubljenega Zalužnega, ki je med Ukrajinci užival veliko podporo, se je v zadnjih mesecih pogosto ugibalo. Zelenski naj bi bil z Zalužnim v sporu že dalj časa, njun spor pa naj bi se zaostril po spodleteli ukrajinski ofenzivi.

Nedavno je Zalužni v prispevku za ameriški CNN ocenil, da ima Rusija prednost pred Ukrajino med drugim pri mobilizaciji vojakov, pri čemer je namignil, da Kijev ni pripravljen sprejeti nepriljubljenih ukrepov za povečanje števila vojakov.

Zelenski je za njegovega naslednika imenoval poveljnika ukrajinskih kopenskih sil Oleksandra Sirskega. Predsednik je izrazil zaupanje vanj, pri čemer ga je označil za “najbolj izkušenega generala v Ukrajini”. Pozval ga je tudi, naj za letošnje leto pripravi novo, realistično vojaško strategijo za boj proti ruskim silam.

Oleksander Sirski in Volodomir Zelenski.
Oleksander Sirski in Volodomir Zelenski. (Foto: PROFIMEDIA)

Pričakujem “realističen in podroben akcijski načrt” za ukrajinske oborožene sile za leto 2024, ki bi upošteval dejanske razmere na bojišču in obete za prihodnost, je dejal Zelenski v svojem rednem dnevnem nagovoru, objavljenem na družbenih medijih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

58-letni general Sirski je sicer javnosti manj znan in karizmatičen kot njegov predhodnik, a je kljub temu ključna oseba v ukrajinski vojski. Med drugim je odigral pomembno vlogo pri obrambi Kijeva na začetku ruske invazije in pomagal preprečiti načrt Moskve, da bi v nekdaj dneh prisilila Ukrajino v predajo.

Rusija z novimi napadi na ukrajinske regije: “Sovražnik pritiska z vseh strani”

“Ponoči so ruske sile obstreljevale kraj Selidove, pri čemer je bila ena oseba ubita, sedem pa ranjenih,” je sporočil guverner regije Doneck Vadim Filaškin in dodal, da je bilo v napadu poškodovanih več deset objektov in vozil.

V napadu na regijo Odesa sta bila ranjena dva policista. V napadih na regiji Mikolajiv in Vinica pa je bilo poškodovanih več objektov. Ukrajinske oblasti medtem poročajo, da so ruske sile vdrle v mesto Avdijivka, ki je sicer že dlje časa eno od glavnih žarišč spopadov med ukrajinskimi in ruskimi silami. “Na žalost sovražnik pritiska z vseh strani. V našem mestu ni niti enega dela, ki bi bil miren. Ruske sile vdirajo v zelo visokem številu,” je opozoril vodja civilno-vojaške uprave v mestu Vitalij Barabaš.

Pojasnil je, da Moskva v napadih uporablja predvsem topništvo ter letalske in pehotne sile. Spopade je označil za težke in dodal, da ima mesto, kjer je pred začetkom vojne živelo okrog 33.000 ljudi, sedaj manj kot 950 prebivalcev.

Vojna v Ukrajini
Foto: PROFIMEDIA

Rusko zavzetje Avdijivke bi pomenilo prvo večjo spremembo na fronti po več mesecih. Številni strokovnjaki sicer menijo, da mesto nima velikega strateškega pomena. Poveljnik ukrajinskih kopenskih sil Oleksandr Sirski je medtem obiskal ukrajinske vojake v okolici mesta Bahmut. Opozoril je, da so razmere napete in “zahtevajo stalno spremljanje razmer ter hitro sprejemanje odločitev na terenu”, je danes sporočila ukrajinska vojska.

V mestu Nikopol na jugu države pa je bil umorjen namestnik vodje mestnega sveta, je danes sporočila ukrajinska policija. Kot je še pojasnila, naj bi neznana oseba streljala na vozilo, v katerem je bil uradnik, nato pa naj bi avtomobil zagorel. Policija imena umrlega ni razkrila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje