V SD tudi na praznik sestanek, “Esmeralda” pa vrača žogico “Stevieju Wonderju”

Slovenija 08. Feb 202418:19 32 komentarjev
Dominka Švarc Pipan, Tanja Fajon, Jani Prednik
Na kolažu fotografij: Dominika Švarc Pipan, Tanja Fajon in Jani Prednik (Foto: BOBO)

Izredni kolegiji predsednice SD se vrstijo eden za drugim. Po sredinem pomiritvenem sestanku z Robertom Golobom je bila Tanja Fajon na praznično četrtkovo dopoldne deležna pripomb, da se stranka uklanja predsedniku vlade. Bodo šli Socialni demokrati vendarle na volilni kongres in zamenjali vodstvo? In kdaj bo imenovan začasni naslednik odstopljenega glavnega tajnika Klemna Žiberta? Odhajajoča pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan medtem na Facebooku odgovarja vodji poslancev SD na očitke, da je spregledala "kot Esmeralda".

Kolegij predsednice SD Tanje Fajon se je v četrtek dopoldne sestal še tretjič v tem tednu.

Prvi, “tedenski kolegij”, kot so ga takrat v sporočilu označili v Socialnih demokratih, je bil že v nedeljo, ko so v napetem vzdušju in ob medsebojnih očitkih ugotavljali, kako preprečiti, da bi jih afera sodna stavba dokončno pokopala.

Sledil je torkov kolegij in srečanje poslanske skupine, kjer je glavni tajnik SD Klemen Žibert zbrane presenetil z nepreklicnim odstopom. Ta je bil sicer pričakovan, a da bo Žibert, ki ga je odhajajoča pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan obtožila vpletanja v sporni nakup stavbe na Litijski 51, prav takrat odstopil in istočasno o tem obvestil medije, v stranki po informacijah N1 ni vedel nihče.

Žibert je nato v torek na večurnem večernem srečanju s predstavniki območnih in občinskih organizacij SD odgovarjal na vprašanja o svojem SMS-sporočilu, ki ga je poslal z dopusta v Aziji, in drugih svojih aktivnostih v zvezi s tem skoraj osem milijonskim poslom pravosodnega ministrstva.

Prisotni vodje lokalnih odborov so, kot smo poročali, večkrat jasno izrazili prepričanje, da Žibertov odhod ne bo razbremenil stranke in da bi morala oditi tudi predsednica SD Tanja Fajon. Kritični so bili tudi do tega, da sama na to srečanje ni prišla, kar je kasneje pojasnjevala z besedami, da vrh stranke na takšna srečanja glavnega tajnika ne hodi.

Je pa bil Žibert v četrtek– kljub odstopu – prisoten na dopoldanskem prazničnem kolegiju predsednice stranke. Sklicala ga je sama, ker želijo biti v vrhu stranke, tako kot med članstvom, redno seznanjeni s prav vsem, kar se v zadnjih napetih dneh dogaja.

Tanja Fajon in Klemen Žibert
Klemen Žibert, Igor Šoltes in Tanja Fajon (Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO)

Tako jih je tokrat zanimalo dogajanje in izplen na enournem sredinem večernem sestanku na sedežu vlade na Gregorčičevi ulici, na katerem sta barve SD zastopala zunanja ministrica Tanja Fajon in gospodarski minister Matjaž Han, Svobodo pa sta zastopala premier Robert Golob in podpredsednik vlade, finančni minister Klemen Boštjančič.

Tanja Fajon je namen današnjega kolegija, na katerega so bili tokrat vabljeni tudi vsi poslanci SD, za N1 potrdila: “Kolegij sem sklicala, ker sem želela, da z ministrom Hanom članom sporočiva vsebino sestanka s predsednikom vlade.”

Kot smo poročali, so se na vladi dogovorili, da po Golobovem sprejetju odstopa ministrice Dominike Švarc Pipan in seznanitvi državnega zbora pravosodni resor začasno, a največ za tri mesece, prevzame kar premier sam. To naj bi bil sicer predlog Socialnih demokratov, niso se pa še dogovorili, ali bo dejansko prišlo do menjave resorjev in bi pravosodnega nato Svoboda kar obdržala.

Prav tako naj bi skušali povrniti “načeto zaupanje” v koaliciji, čeprav v SD po besedah naših virov prevladuje prepričanje, da pri njihovem trenutnem “krvavenju” izdatno pomaga koalicijska partnerica, največja vladna stranka Gibanje Svoboda. Tudi ta je namreč že polno zaposlena z evropskimi volitvami, pravega zaupanja med partnericama pa po ocenah mnogih virov iz obeh strank nikoli zares ni bilo.

Sestanek koalicije
Foto: Bobo

Številni v Socialnih demokratih tako ne verjamejo, da bi sredin dogovor SD – Svoboda, da si oboji želijo miru v koaliciji, v mesecih pred evropskimi volitvami dejansko zaživel v praksi.

Uklanjanje Robertu Golobu?

Prav zato naj bi se Tanja Fajon v četrtek po svojem uvodu hitro soočila z očitki, da se uklanja Golobu. V stranki tudi ne potihnejo razprave o tem, kaj bi bilo bolje za SD – da ostane v koaliciji ali gre, zato nekateri niso bili zadovoljni s precej jasnim večernim signalom z Gregorčičeve: “Želimo še delati skupaj.”

Nemir ostaja tudi zato, ker Golob še vedno ni sledil volji predsedstva Socialnih demokratov, da iz vlade odslovi Dominiko Švarc Pipan. Odstopa, ki ga je ponudila – za zdaj zgolj ustno – namreč še vedno ni sprejel, je pa napovedal, da bo to storil. Predvidoma do prihodnjega torka naj bi ga ministrica seznanila s svojimi končnimi ugotovitvami glede nakupa stavbe na Litijski.

V SD naj bi sicer obstajalo pričakovanje, da bo Golob odstop sprejel, še preden v ponedeljek popoldne sedejo na konferenco stranke, najvišji organ med dvema kongresoma. Pričakujejo podobno množično udeležbo kot na torkovem sestanku z lokalnimi organizacijami na Viču in še eno burno razpravo, beseda pa naj bi tekla tudi o tem, kdo bo vršilec dolžnosti glavnega tajnika stranke. O tem sicer odloča predsedstvo SD, ki bi ga lahko izvedli še isti dan in odločali o predlogu predsednice.

Tanje Fajon po besedah naših virov v četrtek k odstopu neposredno ni pozval nihče od udeležencev kolegija. Naj bi pa dala vedeti, da v takšni situaciji ne bo vrgla puške v koruzo oziroma “vzela rešilni jopič in skočila z barke, ko se ta potaplja”, kot je javno zatrjevala že v sredo pred večernim sestankom pri Golobu.

V SD naj bi sicer prevladovalo prepričanje, da volilnega kongresa stranke, o katerem so govorili na vseh kolegijih v tem tednu in na katerem bi izbirali novo vodstvo, ne bi smelo biti pred evropskimi volitvami, ampak kvečjemu po njih. Nekateri naši sogovorniki so to razumeli kot poskus razbremenjevanja pritiska na Tanjo Fajon. Za marec je sicer že sklican statutarni kongres SD, a ni zelo verjetno, da bi bil razširjen v volilnega.

Prav tako je v teh dneh v vrstah SD pogosto slišati, da si vodenja stranke v takšnih kriznih trenutkih zares ne želi nihče. Že začasnega glavnega tajnika, ki bo širše sprejemljiv in ki bo uspel pomiriti vse več nezadovoljnih glasov v stranki, bo po besedah naših virov kar težko najti. Sploh pa v času intenzivne volilne kampanje, ki se obeta v prihodnjih mesecih in bo v velikem delu slonela na operativnosti (v. d.) glavnega tajnika.

sd, socialni demokrati
Žiga Živulović Jr./BOBO

Za Klemna Žiberta, ki naj bi ostal zaposlen na stranki, a brez kakršnih koli pooblastil, naj bi si želeli, da se od osrednjega dogajanja čim bolj umakne.

Aktualnega evropskega poslanca Matjaža Nemca, ki je šel na nedeljskem kolegiju precej ostro nad Tanjo Fajon, naj bi sicer tudi v četrtek vnovič skrbelo, kako bo vse to vplivalo na njegovo predvolilno kampanjo in končni rezultat SD.

Stranka je na vseh evropskih volitvah doslej osvojila dva mandata, izjema so bile volitve 2014, ko je dobila enega – prav Tanja Fajon je takrat s preferenčnimi glasovi mesto evroposlanca vzela nosilcu liste, takratnemu predsedniku stranke Igorju Lukšiču, ki je zaradi rezultata odstopil. Nemec za N1 v četrtek dogajanja na kolegiju ni želel komentirati.

Nihče od naših današnjih sogovornikov pa ni skrival slabe volje ob ponesrečeni objavi strankarske ekipe na družbenih omrežjih, ki je ob kulturnem prazniku zamešala Srečka Kosovela in Karla Destovnika – Kajuha. “Želeli smo poslati vsaj eno pozitivno sporočilo v teh dneh, pa še to nam ni uspelo,” so napako obžalovali vidni člani SD, ki pa niso želeli biti imenovani.

“Esmeralda je spregledala, je rekel Stevie Wonder”

Na slovenski kulturni praznik se je sicer v objavi na Facebooku oglasila tudi pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan, ki je dan po burnem dogajanju na parlamentarni seji za nadzor javnih financ ponovno odgovarjala na “pogosto in upravičeno vprašanje mnogih: zakaj sem prva dva tedna po izbruhu afere posel branila, nato pa ’obrnila ploščo’?”

Ponovila je svoje zadnje ugotovitve, ki jih je razkrila tudi na seji, in še kronološko povzela dogajanje po izbruhu afere, na koncu pa v slogu sredinega spopada z vodjo poslanske skupine SD Janijem Prednikom pristavila: “Esmeralda je spregledala, je rekel Stevie Wonder. Da, globoko žal mi je za vse, česar nisem vedela in spregledala prej. A vseeno bolje pozno kot nikoli. Nekateri ne bodo spregledali nikdar.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje